CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 20 Januari 2014

DIY : Resepi Kimchi



gambar courtesy google

Dalam pada kite dilanda demam kpop, atau ape2 aje lah produk dari korea..
sampailah ke mesin basuh, tv dan gadget- samsung juge nak pakai....
Bab makan pun nak korea jugak...
dalam banyak-banyak makanan korea..
mesti korang biase dan suke dengan kimchi..
kimchi? ia jeruk pedas yang sesuai makan dengan nasi dan begitu sahaja...

korang boleh cube resepi ni

Resepi Kimchi Halal ( Masakan Korea )

Bahan ( 6 org mkn )

1 biji kubis china
1 ikat daun bawang( dipotong 1inci )
10gm halia dipotong memanjang
serbuk cili atau korea chillie flakes
cencaluk
1/4 cawan kicap cair
2 sudu halia dikisar
1 sudu besar sos ikan
garam
gula
1/2 cawan tepung beras dicampur 2 cawan air (masak hingga pekat)

Cara membuat

1.basuh kubis hingga bersih dan belah 2,kemudian toskan ,
garam kan sayur kobis tadi secukupnya

2.perapkan / jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun,
letak kat luar pun dah ok.

3.seterusnya keluar kan kobis tu dan basuh juga toskan .

4.Kemudian, masukkan serbuk cili dan sos ikan,
campurkan sedikit air supaya menjadi pes. Kalau nak lebih pedas leatak lebih sikit serbuk cili.

5.Masukkan halia dalam pes tersebut campurkan kicap cair and gula
campurkan tepung beras yang telah dipekatkan atas api kedalam pes kimchi,
setelas pes itu digaulkn rata masuk kan ke dalam peti sejuk.

6.Lebih kurang 1 jam, lumurkan pada kobis tersebut
masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari ( 48 jam )

7.Selapas 2 hari boleh digunakan...

Bie teringat mase pertama kali sampai kat korea, 3 minggu kat sana
Yeosu, korea selatan..Batuan hitam di kelilingi bandar
dan pemandangan laut yang menarik...
kalau bab makan kat sane mesti r kimcihi dan roti handmade dari korea...terbaik!
mane taknye roti buat depan kite, bakar pun depan kite pas tu siapa yang minum coffe atau
minuman daripada kedai roti dieorang tak perlu bayar..
senang cakap minuman memang free...
Kalau bab pasar malam pule.. same aje macam kat Malaysia...
cume korang akan jumpe banyak peniaga buah- buahan..
seperti strawberi dan pisang kaki...murah tak boleh
nak cakap...murah dan fresh!

sweet memori!


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign