Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera..
macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...
harapnya begitulah...
Hari ni bie nak sharing resepi vidaloo kambing... resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...
Resepi Vindaloo Kambing
macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...
harapnya begitulah...
Hari ni bie nak sharing resepi vidaloo kambing... resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...
Resepi Vindaloo Kambing
Bahan
1
kg Daging kambing @ biri-biri
2
sudu besar Miyak Sapi
2
Cawan Bawang dicincang
1
sudu besar Gula
2
batang cili Hijau ( belah Tengah )
½
Cawan Air
Bahan
Perap untuk daging Kambing
1
sudu besar Tomato Puree
3
biji Tomato dikisar
½
sudu besar Cuka
1
sudu besar Garam
¼
cawan Halia dikisar
1
½ Serbuk Kari Daging
1
sudu kecil Garam Masala
1
sudu kecil Serbuk Mustard
1
sudu besar Serbuk Cili
1
sudu besar Serbuk Paprika.
Cara
membuat
1.Cara
tradisional masak vindalo daging perlu diperap terlebih dahulu dengan
ke semua bahan perapan ( 24 jam @ sehari )
2.Sebelum
menumis perlu asingkan dahulu daging dengan bahan perapan
terlebih
dahulu,
Panaskan
myak sapi, tumis bawang dan cili hijau hingga layu masukkan daging
kambing, kacau hingga mesra,Masukkan Air biar mendidih, masukkan
bahan
perapan semula ke dalam tumisan.Biar ia mereneh dan memekat,
akhir sekali
masukkan gula, kacau hingga agak pekat dan kering.Siap.Jika yang suka makan
berkuah tak perlu kacau sehingga pekat.
berkuah tak perlu kacau sehingga pekat.