RESEPI CREAM PUFF MUDAH DAN SEDAP
Bahan
100 gm unsulted butter
160 gm air
120 gm tepung gandum/tepung roti/tepung naik sendiri (chef obie tambah jadi 140 gm)
250 gm telur (anggaran 4 biji telur saiz A)
sedikit vanilla,gula dan garam(chef obie tambah)
Cara Membuat
1-Didihkan air bersama butter,garam,gula dan vanila.Perlahankan api.Masukkan tepung sambil dikacau dan tutup api dan terus kacau sampai sebati adunan tersebut dan membentuk segumpal adunan.
2-Biarkan sejuk sekejap adunan tersebut 5-10 minit dan masukkan dalam mixer lalu dipukul sambil dimasukkan telur sedikit demi sedikit.Adun hingga sebati.
3-Paipkan adunan menggunakan piping beg dgn acuan semprit ke dalam dulang yang dilapik kertas minyak.Seeloknya paip sebesar ibu jari kaki sahaja saiznya kerana puff ini akan mengembang dan jarakkan kedudukannya.Tekankan peak yang terbentuk di pusaran adunan supaya tidak hangus/garing nanti.
4-Sebelum dibakar spray dahulu permukaan puff tu dengan air....bakar hingga masak.
Peringatan:Oven mesti dipanaskan terlebih dahulu .
Intinya
415 ml susu segar
5 biji kuning telur (chef obie guna 3 shj)
25 gm tepung jagung (chef obie guna tepung kastad)
100 gm gula (chef obie guna 60gm shj)
2-3 sudu makan cream jagung
sedikit vanilla
Cara Membuat
Pukul sebentar telur kuning dengan gula dan masukkan semua bahan kecuali cream jagung,tapiskan.Kacau atas api hingga separuh pekat dan masukkan jagung cream.Terus mengacau bater ini sehingga pekat dan berkilat.Sejukkan dan boleh dipaipkan ke dalam puff.
DAPATKAN SEGERA ! 30 RESEPI BISKUT RAYA
TERBARU....
Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"
Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.
Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.
Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "
eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim
RM40.00 sahaja
Cara Pembelian :
Bank In RM40.00
Ke Akaun MBB ( MAYBANK )
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil
Info Bukti Pembelian / Pembayaran
Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke
0172260719
Terima kasih
IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com