Assalammualaium wbt,
Salam Jumaat kepada muslimin dan muslimat
dan Salam sejahtera .
Terima kasih kerana melayari blog chef obie,
chef hari ini nak kongsikkan satu resepi kek coklat
yang telah menjadi pilihan
Majalah SAJI 2014 Tema Kek Dan Pastri
Iaitu Kek Coklat Komersil yang diberi nama
FAUZEE TORTE DAN GANACHE'
Langkah demi langkah untukk anda ikuti bagi memudahkan
anda membuat ek ini. Selamat Mencuba
1.Pukul mentega bersama gula kastor & gula perang, secubit garam dan essen vanilla sehingga separa kembang.
2.Masukkan Telur sebiji demi sebiji dan terus pukul sehingga sebati dan adunan menjadi ringan dan lembut.
3.Masukkan tepung , serbuk penaik dan serbuk badam ( telah ditapis dahulu ) ke dalam adunan ,kacau sebati.
4.Bahagikan kepada 2 adunan.
5.Bahagian pertama- masukkan serbuk koko yg telah dicampur 3/4 cawan krim masakan * jika anda tiada krim masakan boleh digantikan dengan susu atau air panas. Ke dalam adunan dan kacau lagi hingga sebati.
6.Bahagian pertama dan ke dua dimasukkan ke dalam plastik piping berasingan.Paipkan berselang seli ke dalam acuan chiffon sehingga selesai.
Bakar Pada Suhu 180' selama 35 minit.