CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 22 Oktober 2017

Resepi Masakan Kg Pilihan Netizen : MASAK LEMAK CILI API IKAN ASIN MEDETOP

Resepi Masakan Kg Pilihan Netizen :  

MASAK LEMAK CILI API NANAS IKAN ASIN MEDETOP



Gambar Candid daripada photographer ketika chef obie sedang menyiapkan task photoshoot di studio karangkraf NONA Mingguan Wanita RASA , Shah Alam , Selangor



 


Bahan

12 Biji Shallot ( kisar )
1 biji Bawang Merah ( kisar )
3 btg Serai ( 2 diketuk 1 kisar )
20 btg Cili Api Merah ( kisar )
7 btg Cili Api (tanpa dikisar )
10 btg Cili Akar ( kisar )
1 sdm Serbuk Kunyit
1 kotak kecil Santan KARA
3 keping Asam Gelugor
2 biji Tomato potong wedges
1 helai Daun Kunyit
Air secukupnya
Gula & Garam sebagai perasa
1 biji Nanas Morris ( potong kiub ikut kesesuaian )
* ikan Asin jenis -Tulang ikan Kurau + Isi kurau dipotong dan digoreng garing menggunakan minyak kelapa medetop

Cara Penyediaan :




1.*Goreng garing ikan asin dengan minyak medetop dan ketepikan.


2.Panaskan Kuali @ Periuk , masukkan semua bahan kisar, serai , serbuk kunyit .Biar mendidih sebentar. Masukkan Nanas , Tomato , air secukupnya dan asam gelugor







3.Mendidih , masukkam ikan asin digoreng dan daun kunyit, kacau sebentar.Masukkan santan KARA kacau perlahan-lahan dgn api sederhana.


5.Perasakan dgn gula dan garam ( jika anda suka boleh gunakan stok ayam atau msg )


6.Jika anda ingin masak lemak cili api ini berkuah pekat biar ia mereneh dgn api kecil.


7.Siap untuk dihidang dgn Nasi Putih panas..layan pula dengan sambal belacan dan ulam ulaman..memang padu! Selamat Mencuba






Jangan terlepas peluang untuk Join BENGKEL SENI MASAKAN CHEF OBIE , bermula bulan September , Oktober , November dan Disember 2017 untuk keterangan lanjut boleh hubungi

+0169166010 Nesa 
+0172260719 chef obie




#masaklemakciliapi #masaklemakcikipadi #medetop #medetopcookingoil #chefobie #mmmazing

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign