Menu Pilihan Hari Raya :
Rendang Tok Perak Chef Obie
Resepi klasik yg. Sesuai utk kanak2 Orang Vateren & semua lapisan ,yg pasti Sedap hingga Menjilat Jari
Bahan Perapan Daging
1.4-1.5 kg Daging Sirloin ( Potong Kiub )
1/2 cawan Biji Ketumbar disangai Dan dikisar
3 sdb Jintan Manis disangai Dan dikisar
1 sdt Jintan Putih disangai Dan dikisar
1/2 cawan Biji Ketumbar disangai Dan dikisar
3 sdb Jintan Manis disangai Dan dikisar
1 sdt Jintan Putih disangai Dan dikisar
Cara Penyediaan
1.Daging dilumurkan mesra dgn Perapan semua bahan kisar . Simpan dlm peti sejuk biar semalaman.
2.Didihkan 3 cawan air ,masukkan daging yg telah diperapkan sehinga daging empuk dan kering kemudian asingkan.
Bahan Tumis & Renehan
1/2 cawan Minyak Masak
4@5 biji Bawang Merah dikisar
5 tangkai Cili Kering ( anda boleh lebihkan ) dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
2 inci Halia Tua dikisar
1 inci Lengkuas dikisar
4@5 batang Serai dikisar
1 biji Buah Keras dikisar
1 btg Kulit kayu Manis
4@5 biji Bunga Lawang
6 biji Buah pelaga
Daun Kunyit secukupnya dimayang
1 liter kotak Santan , jika guna santan Segar Dan pekat juga 1 liter.
2 cawan gula Merah
1/2 cawan gula Pasir
1 sdb Garam
1/2 cawan Air Asam Jawa
3/4 atau 1 cawan kerisik
4@5 biji Bawang Merah dikisar
5 tangkai Cili Kering ( anda boleh lebihkan ) dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
2 inci Halia Tua dikisar
1 inci Lengkuas dikisar
4@5 batang Serai dikisar
1 biji Buah Keras dikisar
1 btg Kulit kayu Manis
4@5 biji Bunga Lawang
6 biji Buah pelaga
Daun Kunyit secukupnya dimayang
1 liter kotak Santan , jika guna santan Segar Dan pekat juga 1 liter.
2 cawan gula Merah
1/2 cawan gula Pasir
1 sdb Garam
1/2 cawan Air Asam Jawa
3/4 atau 1 cawan kerisik
Cara Penyediaan
1.Panaskan Minyak,tumiskan bunga kawang,kayu Manis,buah pelaga apabila wangi masukkan ke semua bahan kisar, Tumis sehingga pecah minyak.
2.Masukkan daging yg telah direneh empuk.kacau mesra.Masukkan Santan.Pastikan api sederhana atau maintain kecil.Masak tanpa dipaksa menghasilkan hidangan yg hebat Dan tahan lama.
3.Apabila mendidih Masukkan gula Merah Dan gula Pasir.Kacau mesra jgn sampai hangit.
Teruskan kacau sehingga memekat.Santan yg bagus akan menjadikan Rendang tok gelap Dan lebih rasa.
4.Masukkan air Asam jawa ,kemudian Kerisik, kacau mesra lagi.
5.Semakin memekat , giliran daun Kunyit Dan Garam.
6.Kacau sehingga megering Dan Minyak daging mengeluar. bau wangi Rendang Tok semakin ketara.
7.Semakin garing anda kacau semakin umph Rendang Tok Perak !
Santan yg bagus Akan menghasilkan Rendang Tok yg sedap ... InshaAllah.
Santan yg bagus Akan menghasilkan Rendang Tok yg sedap ... InshaAllah.
Bolehlah dinikmati dgn lauk pauk yg lain di Hari Raya nanti.
Mohon ilmu yg kecik ini dipanjangkan ,sharing is caring..
Mohon maaf atas kekurangan yg Ada ,semoga hidup diberkati dunia akhirat. InshaAllah
Mohon maaf atas kekurangan yg Ada ,semoga hidup diberkati dunia akhirat. InshaAllah
Sila Follow Facebook Chef Obie Untuk tidak ketinggalan informasi dan resepi - resepi menarik
Boleh layan youtube Resepi CHEF OBIE : CARA BUAT NASI AYAM SEDAP