CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 4 Jun 2019

Menu Pilihan Hari Raya 2019 : RENDANG TOK PERAK CHEF OBIE

Menu Pilihan Hari Raya :
Rendang Tok Perak Chef Obie

Resepi klasik yg. Sesuai utk kanak2 Orang Vateren & semua lapisan ,yg pasti Sedap hingga Menjilat Jari


Bahan Perapan Daging

1.4-1.5 kg Daging Sirloin ( Potong Kiub )
1/2 cawan Biji Ketumbar disangai Dan dikisar
3 sdb Jintan Manis disangai Dan dikisar
1 sdt Jintan Putih disangai Dan dikisar

Cara Penyediaan






1.Daging dilumurkan mesra dgn Perapan semua bahan kisar . Simpan dlm peti sejuk biar semalaman.




2.Didihkan 3 cawan air ,masukkan daging yg telah diperapkan sehinga daging empuk dan kering kemudian asingkan.

Bahan Tumis & Renehan


1/2 cawan Minyak Masak
4@5 biji Bawang Merah dikisar
5 tangkai Cili Kering ( anda boleh lebihkan ) dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
2 inci Halia Tua dikisar
1 inci Lengkuas dikisar
4@5 batang Serai dikisar
1 biji Buah Keras dikisar
1 btg Kulit kayu Manis
4@5 biji Bunga Lawang
6 biji Buah pelaga
Daun Kunyit secukupnya dimayang
1 liter kotak Santan , jika guna santan Segar Dan pekat juga 1 liter.
2 cawan gula Merah
1/2 cawan gula Pasir
1 sdb Garam
1/2 cawan Air Asam Jawa
3/4 atau 1 cawan kerisik

Cara Penyediaan






1.Panaskan Minyak,tumiskan bunga kawang,kayu Manis,buah pelaga apabila wangi masukkan ke semua bahan kisar, Tumis sehingga pecah minyak.




2.Masukkan daging yg telah direneh empuk.kacau mesra.Masukkan Santan.Pastikan api sederhana atau maintain kecil.Masak tanpa dipaksa menghasilkan hidangan yg hebat Dan tahan lama.


3.Apabila mendidih Masukkan gula Merah Dan gula Pasir.Kacau mesra jgn sampai hangit.
Teruskan kacau sehingga memekat.Santan yg bagus akan menjadikan Rendang tok gelap Dan lebih rasa.


4.Masukkan air Asam jawa ,kemudian Kerisik, kacau mesra lagi.


5.Semakin memekat , giliran daun Kunyit Dan Garam.


6.Kacau sehingga megering Dan Minyak daging mengeluar. bau wangi Rendang Tok semakin ketara.


7.Semakin garing anda kacau semakin umph Rendang Tok Perak !
Santan yg bagus Akan menghasilkan Rendang Tok yg sedap ... InshaAllah.
Bolehlah dinikmati dgn lauk pauk yg lain di Hari Raya nanti.
Mohon ilmu yg kecik ini dipanjangkan ,sharing is caring..
Mohon maaf atas kekurangan yg Ada ,semoga hidup diberkati dunia akhirat. InshaAllah
Sila Follow Facebook Chef Obie Untuk tidak ketinggalan informasi dan resepi - resepi menarik



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign