Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ?
Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera ,Terima Kasih kerana melawati blog Chef Obie.
Chef Obie sebagai consultant sukacita ingin berkongsikan sedikit pendapat berkaitan Tajuk diatas " MENGAPA BIDANG MASAKAN PERLU MENJADI PILIHAN PELAJAR "
1.Malaysia dilabel sebagai Syurga Makanan Oleh Pelancong serata Dunia.
2.Peningkatan Kesedaran dalam nilai nutrisi , penjagaan kesihatan , penyediaan makanan yang menarik mewujudkan permintaan tinggi dalam karier bidang ini.
3.Gawat Mana ekonomi Dunia , kancah peperangan , Manusia dan hidupan yang lain tetap memerlukan makanan & Permintaan sentiasa ada malah tinggi Valuenya .Mereka yang pakar dalam bidang ini amat diperlukan.
4.Menampung perkembangan pesat industri hospitaliti di Malaysia dan Dunia.
5.Industri yang boleh menyatukan semua golongan manusia malah kehidupan di planet bumi ini.
6.Menjadikan mereka lebih peka dalam menguruskan Dapur dan staff yang merupakan sebahagian Seni Kulinari.
7.Bidang Kulinari Di Malaysia mempunyai Kelebihan Sendiri berbanding negara lain kerana kita menitik beratkan Aspek HALAL dari permulaan penyediaan makanan hingga ia dihidangkan.
8.Menjadikan mereka dalam bidang ini seorang yang multitask dan Modal Insan terlatih.
9.Memberi peluang cerah kepada mereka dalam bidang ini ke serata dunia bekerja dan menimba pengalaman.
10.Dominasi secara Profesional adalah lelaki , Tidak sesuai istilah lelaki lembut sahaja dlm industri ini kerana pelbagai aspek sehinggalah pengurusan memerlukan tenaga dan keputusan yang tepat . tetapi sentiasa mengalukan wanita dalam industri ini menyahut cabaran bersama.
11.Kerjaya bukan semata-mata untuk menjadi seorang chef yang bekerja di dapur hotel dan retoran sahaja , ia terlalu luas dan universal - seperti didapur inflight -penerbangan , dapur private vvip , dapur dalam pasukan-pasukan beruniform , dapur central kitchen untuk francais food , pengusaha kantin sekolah , kilang , pasar malam , foodtruck ,on line food , pengusaha gerai , food court , tenaga pengajar , chef teknikal , penulis makanan , selebriti dan banyak lagi..
12.....Anda juga boleh menambah info ini sekiranya perlu..Terima Kasih.
Sharing is caring
Follow :
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FB : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
Follow :
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FB : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
whatsApp :
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa
http://www.wasap.my/60137326939 Encik Faris
Jurucakap Produk Minyak Masak & Tepung
Demo Memasak Ikan Tuna MAHA 2016
Ketua Juri Pertandingan Memasak Nasi Dagang Tuna MAHA 2016
Penyedia Hidangan Untuk VVIP & VIP Pre Launch MAHA 2016
Demo Masakan MASAK MASAK MyGAP & Jabatan Perikanan Malaysia MAHA 2018
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa
http://www.wasap.my/60137326939 Encik Faris
Jurucakap Produk Minyak Masak & Tepung
Demo Memasak Ikan Tuna MAHA 2016
Ketua Juri Pertandingan Memasak Nasi Dagang Tuna MAHA 2016
Penyedia Hidangan Untuk VVIP & VIP Pre Launch MAHA 2016
Demo Masakan MASAK MASAK MyGAP & Jabatan Perikanan Malaysia MAHA 2018
Untuk Anda yang mencari Kelas atau Kursus Masakan Perniagaan Popular Boleh Klik link KELAS DAN KURSUS MASAKAN + TESTIMONI PELAJAR