( Program Under Company & Persendirian )
Salam ,
Terima kasih kepada anda yang menghubungi pihak chef obie - MGJ CONSULTANCY untuk memenuhi keperluan anda memperkasa dalam ilmu MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING.
Pihak chef obie menerima pelajar dari pelbagai latarbelakang dan usia.
Terkini pihak Chef Obie telah menerima pelajar daripada sektor awam dan swasta yang sedang dalam proses memperkasakan ilmu kemahiran lain selain ilmu pekerjaan rutin yang sedia ada untuk membantu pekerja mereka meneruskan kehidupan dengan mempelajari extra ilmu baking atau masakan perniagaan daripada vendor seperti Chef Obie .
Majikan mereka memperuntukkan "KOS KEMAHIRAN PERSARAAN UNTUK BAKAL PESARA ".Ia merupakan perkembangan positif dalam membantu bekas pekerja menjana pendapatan sendiri dengan cara dan pilihan mereka sendiri.
Terima Kasih kerana memilih MGJ CONSULTANCY sebagai Vendor Anda.Kepada anda yang berminat untuk mengikuti KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING Boleh terus hubungi pihak kami
p/s Anda wajib hubungi pihak MGJ CONSULTANCY untuk perbincangan selanjutnya bagi memudahkan urusan.
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa
http://www.wasap.my/60137326939 Encik Farish
PILIHAN KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN UNTUK BAKAL PESARA 2019 & 2020
KURSUS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
PAKEJ 1
YURAN /FEE : RM2500
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM2500
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks
Beefsteak
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM2500
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM2500
Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM2500
Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500
Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
KURSUS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
YURAN /FEE : RM2000
Intipati
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
KURSUS MASAKAN KATERING
YURAN /FEE : RM3000
*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah
Intipati :
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
KURSUS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM1500
Intipati
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
KURSUS MEE REBUS JOHOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR ( PES MEE BANDUNG )
YURAN /FEE : RM2200
Intipati
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.PES Mee Bandung Muar
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KURSUS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED DAN TERIYAKI
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan
Bersama Kartunis PETAI & isteri
"KURSUS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
YURAN /FEE : RM2200
Intipati
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KURSUS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO + PES TOM YAM STEAMBOAT
YURAN /FEE : RM1500
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
3.PES Tom Yam Steambot standard resepi untuk perniagaan
Intipati :
1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Sizzling & Claypot
Mee / Rice.
Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES
YURAN /FEE : RM2200
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Cantonese Fried Noodles
Yong Chow
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY
FROZEN
YURAN /FEE : RM2200
Intipati
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
Kacang Merah
Kelapa
Kaya
Blueberry / Strawberrie / Raspberrie
Keju Pizza / Sosej
Kari Ayam / Daging / Kari Berkentang
ASAS MEMBUAT ROTI BAGUETTE, BURGER & HOT DOG
YURAN /FEE : RM2200
@ PERANCHIS + Ban Burger + Ban Hot Dog + beef patties + Chicken Patties + Dressing 1000 Island + Dressing Garlic Cheese + Mustard Dressing
- Buttercream+Pandan
- Marble Coklat/ Nutella
- Strawberi
- Red Velvet
- Blue Velvet
- Italian Herbs
- Parmesan Herb
- Wholemeal
- Plain
- +Chicken slice,teriyaki,marinara,roasted beef & chicken, Tuna
-Vanilla Poppy
Double Coklat
Jagung Manis
Red Velvet
Butterscotch
- Buttercake
-Coklat
-Cheesecake Classic
-Fruit Cake
-Sponge Cake
-German Black Forest
Viennies Chocolate Cake
Mango CheeseCake
5 jenis***
Double Devil Brownies
Madagascar Brownies
Malaya Brownies
Berries Brownies
Italian Meringue Brownies
ASAS ANEKA CREAM PUFF @ PROFITEROL,JAPANESE CREAM PUFF & ÉCLAIR
YURAN /FEE : RM2200
Profitterol/cream puff / Japanese cream Puff
Pastry Filling
Eclair
Cream Filling
Ganache'
Chocolate Topping
Panacotta Mint Berries
Panacotta Milk Chocolate
Cream Caramel
Naepolitan Cheese Puding
Karier chef obie bermula di Belanda -Main office Holland, ( Amsterdam , Rotterdam City , Spkghjenis ) , Sepanyol di Tarragona dan Barcelona , Itali di Sicillia , Agusta , Mesir di Port Said , Arab Saudi di Adabiah , Korea Selatan di Yeosu , Taiwan di Kaishiong , Hong Kong , Negara China di Ningbo dan Shanghai , Beberapa Hotel terkemuka di Malaysia , Industri penyediaan makanan untuk penerbangan antarabangsa - Inflight Catering dan merupakan anak didik kepada GOLDEN HAND EXECUTIVE PASTRY CHEF MAHMOOD & EXECUTIVE CHEF WILLIAM H HEWITT , Selain berpengalaman di Hospital 7 star dan Mempunyai Syarikat Bersama Salah Seorang Selebriti Masakan Tempatan.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian Anda Yang Sedang Membaca Info Kursus Masakan Perniagaan Untuk Bakal Pesara ,dibawah ini adalah Cara untuk mengikuti Kursus
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Atau Anda Bakal Pesara boleh berjumpa dahulu dengan " Chef Obie Crews "
0169166010 PA Nesa
0137326939 Encik Farish
0172260719 Chef Obie
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
PAK MAON KITCHEN
PAK MAON KITCHEN
Yan , Kedah Darul Aman
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
BORAQ BORAQ CAFE
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
BORAQ BORAQ CAFE
Saujana Utama
ROMA CAFE
Quil Shopping Mall , Jalan Sultan Ismail , KL
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL /
DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN
BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL
Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .
Sila Klik link yang dibawah
Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .
Selamat Maju Jaya,
Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi
Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia
email : gunawan.jamil@gmail.com
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
Page FB : smallplate by chef obie
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )