Caption..
Poyo petang ni , bila #chefobie terjumpa #khazanah lama , Lupe lah nama ape yea yg mcm songkok Popeye the sailor man tut tut...,
The ex #alam intake 72 #catering #cr846 #cedok ,
Walau sedang tidak serious sedikit petang ni , chef tetap ingiin kongsikan satu resepi
RESEPI TALAM CENDOL #chefobie
Bahan
Guna Loyang 11 x 11 inci
(A)
525 gm Gula castor
1100ml Air
5 helai daun pandan
(B)
500gm Tepung Beras Cap teratai
50gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam halus
500ml Santan Pekat
1100 ml Air
(C)
300gm Cendol
(D)
100 Gula Merah
50 gm Kacang Merah yg telah direbus
Cara Penyediaan
1-Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.
2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )
.Bahagikan kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dimasak bersama ( D ) gula merah dan kacang merah yang telah direbus.
4.putih bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.
5.Mulakan melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.lakukan sehingga selesai
Tips- Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur, kemudian sapukan minyak masak diatas permukaan kuih.
resepi merupakan perkongsian chef obie kepada peminat majalah SAJI untuk bulan Mac 2015
Chef Obie , Asal Johor Bharu , Johore , Merupakan Profesional Chef yang Aktif Dalam Pembangunan , Pembentukan F&B Dalam Komuniti di Malaysia.
PLEASE FOLLOW
Instagram : chef_obie_official