CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 18 Oktober 2022

KELAS MASAKAN KOREA Untuk Perniagaan ( Restoran , Kiosk , Food Delivery & Berkaitan )

KELAS MASAKAN KOREA Untuk Perniagaan ( Restoran , Kiosk , Food Delivery & Berkaitan )

Jom selit sedikit ilmu Berkenaan Dengan Makanan Orang Korea
Makanan Korea biasanya diperisakan dengan minyak bijan, doenjang, kicap, garam, bawang putih, halia dan pes cili (gochujang). Masyarakat Korea adalah pengguna bawang putih terbesar di dunia mengatasi warga Cina, Thailand, Jepun, serta negara-negara Mediterranean seperti Sepanyol, Itali dan Greece.
Makanan Korea berbeza mengikut musim. Ketika musim sejuk, biasanya makanan tradisional yang diambil adalah kimchi dan berbagai sayuran yang diasinkan di dalam tempayan besar yang disimpan di bawah tanah di luar rumah. Persediaan pembuatan masakan Korea biasanya sangat memerlukan gotong-royong atau kerja sesama ahli keluarga...





Masakan Korea sebahagian besar berasaskan beras, mi, tauhu, sayuran , ayam dan daging. Makanan tradisional Korea terkenal dengan sejumlah besar makanan sampingan (lauk) yang disebut banchan yang dimakan bersama dengan nasi putih dan sup. Setiap makanan dilengkapi dengan banchan yang cukup banyak. Chef Obie di awal milenia berpengalaman bekerja hingga ke negara Korea Selatan , sebelum zaman kpop hadir iaitu Di Pulau Yeosu. Budaya dan masakan yang amat mudah diterima oleh selera orang Malaysia. Menarik dan punya citarasa authentiknya yang perlu kita hormati dan pelajari. Terutama mereka yang memiliki restoran , gerai atau perniagaan berasaskan makanan wajib menuntut ilmu masakan korea , yang kini popular di kalangan rakyat Mlaysia yang berbilang kaum.


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KIMCHI
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 1 


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI GIMBAP @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 2 


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI RAMYEON @RAMEN & KOREA NOODLE SOUP @ GUKSU @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 3

Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu




KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KOREAN FRIED CHICKEN @ DAKGANGJEONG , KOREA SOY GARLIC FRIED CHICKEN @ KKAPUNGGI & KOREAN FRIES
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 4 

Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed



KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI BIBIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 5 

Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea


KELAS MASAKAN KOREA : SPICY CHEESY FRIED CHICKEN BUMBUK 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 6

Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Korean Fried Chicken
2.Asas Menggoreng Korean Fries Chicken
3.Cara Memasak Sos Pedas Manis Dan Teknik ke Atas Korean Fried Chicken
4.Asas Penyediaan , Cara Dan Teknik Memasak  Membalut Korean Fried Chicken Dengan Keju 
5.Peralatan Yang Sesuai Digunakan 
6.Demo Dan Memastikan Pelajar Mampu Membalut Keju Dengan Baik.


KELAS MASAKAN KOREA : ORIGINAL CHEESY FRIED CHICKEN BUMBUK 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 7

Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Korean Fried Chicken
2.Asas Menggoreng Korean Fries Chicken
3.Asas Penyediaan , Cara Dan Teknik Memasak  Membalut Korean Fried Chicken Dengan Keju 
4.Peralatan Yang Sesuai Digunakan 
5.Demo Dan Memastikan Pelajar Mampu Membalut Keju Dengan Baik.


KELAS MASAKAN KOREA : HONEY MUSTARD CHEESY FRIED CHICKEN BUMBUK 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 8

Intipati

1.Asas Penyediaan

PILIHAN 9
BINGSOO SERIES
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : Potongan 10 %
Untuk Kelas Bingsoo Fees Tidak termasuk Mesin Kisar Bingsoo / sekiranya pelajar telah ada mesin kisar Bingsoo boleh abaikan info ini.

*Fruit Bingsoo Series* 

1.Fees RM2000 
MAUI BINGSOO
*intipati/sop-baking 

2.Fees RM2000
CHAKKA RUBY BINGSOO
*intipati/sop-Jelly/pudding / Syrup

3.Fees RM1500
ALPUKAT BINGSOO
*intipati/sop-jelly /Pudding / Syrup

 *Malaysia Bingsoo Series* 

1. Fees RM1500 
ABC BINGSOO 
*intipati/sop

2. Fees RM1500
CENDOL BINGSOO
*intipati/sop

3.Fees RM1500
LAI CI KANG BINGSOO @ LCK BINGSOO
*intipati/sop- condiments

4.Fees RM2000
PENGAT BINGSOO
*intipati/sop - malay deli condiments

 *Brownies Bingsoo Series* 

1.Fess RM2000
MALAYA BINGSOO
*intipati/sop - baking 

2.Fees RM2000
SWISS BINGSOO
*intipati/sop - baking

3.Fees RM2000
MADGASCAR BINGSOO
*intipati/sop - baking

 *International Bingsoo* *Series* 

1.Fess RM2000
PANACOTTA BINGSOO
*intipati/sop - jelly/pudding 

2.Fees RM2500
MILLIE FEULLIE BINGSOO
*intipati/sop - baking

3.Fees RM2000
BRULEE BINGSOO
*intipati/sop - baked

4.Fees RM2000
ETON MESS BINGSOO
*intipati/ sop - jelly/pudding

5.Fees RM2000 
TRUFFLE BINGSOO
*intipati/sop - jelly/pudding

 *Carbonate & Sparkling Series* 

1.Fees RM2000
A&W | COKE | STRAWBERRY | ORANGE
*intipati/sop- ice cream





       

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt  )

Chef Obie MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.


Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )



Tarikh Kelas :

Setiap Hari kelas diadakan KECUALI
HARI JUMAAT , Pelajar Boleh Pilih sendiri Tarikh dan Harinya .


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

    Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 

Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.

                                     


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
KEDAI MAKAN KAK LAILI , Langat 
RESTORAN ABAH NASI CAMPUR , Sungai Dua 013 4486077 / 013 4026076
ANNYEONG HASEYO great korean BBQ & Grill , KB Mall Kota Bharu : annyeonghaseyo.hq@gmail.com
Restoran D'Sempalit Ikan Bakar , Raub Pahang , Abang Kemal : 012 3821477 / 017 2721477 
Aji Kitchen  Mee Rebus Johor Viral , Kg Jawa Klang ( Selasa ) Abang Aji : 019 3816884 
LOLA SATE , Alor Gajah Melaka Kak Lola : 019 3250842
KITCHEN LOLA , Berhadapan Pasar Alor Gajah : 019 3250842
SATAY TANJUNG , Georgetown Bro Ismail : 011 24372703
By HAJAR MEE REBUS JOHOR SATAY , Penang : 017 8001187
SATAY JUNIOR satay cawan , Kajang Pn Salmah & Sons : 010 2206681
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
RAMBAI KLASIK Cafe , Kuala KANGSAR  : 010 1116559176 / 016 4178184
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP  
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM  Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN  Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
ROMA CAFE , Quill Shopping Mall, Jln Sultan Ismail Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign