CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 12 Julai 2023

KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie

 KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie

1) Pastri Keras (Hard)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Adunan digaul terlalu lama.



2) Pastri Mengecut(Shrunken)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kesalahan teknik mencanai.
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
Adunan digaul telalu lama
Kadar bahan pelembab berlebihan


4) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar sebuk penaik berlebihan
Kadar lemak berlebihan
Kadar gula berlebihan
Adunan tidak digaul rata.


5) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar cecair berlebihan
Suhu ketuhar terlalu sejuk
Masa membakar terlalu pendek.
6) Pastri Melecur/Melepoh (Blistered)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar air yang tidak mencukupi
Adunan air yang dimasukkan tidak rata
Lemak tidak digaul rata

Kredit utk blog/web Chef Obie - 16 Disember 2014




Dikesempatan ini , Chef Obie Ingin kongsikan Produk Eksklusif Daripada Chef sendiri Sejak Tahun 2014 hingga kini -
Produk ini Telah Membantu ramai Usahawan Baru kedai Bahan bakeri di Malaysia , Sabah & Sarawak .
Produk Eksklusif 👇
File Kit & Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Kek & Bakery
👇
* Selepas memiliki file kit
✅ 1 Tahun Pihak Chef | MGJ CONSULTANCY Akan Marketing kedai bahan bakeri pemilik secara percuma.
✅ Info kedai pemilik akan diaktifkan dalam google carian
✅Info kedai pemilik akan diupdate dan aktifkan ke dlm 16 website/ blog milik Chef Obie
✅Meeting Zoom / Google Meet utk meeting suai kenal dan sessi Q & A ( Soal & Jawab berkait dgn File Kit ) utk pemilik diluar kuala lumpur dan yg menerima file kit secara postage tidak by hand
✅ K. I. T ( Keep In Touch ) bersama Chef Obie & Team.
👆
Tuan Puan boleh klik link utk info berkait file kit ini

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign