Mengapa Kek Merekah Dibahagian Permukaan ? Chef Obie
■Ketuhan terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar
. ■Kekurangan cecair. ( resepi tidak tepat - sila dapatkan resepi yang tepat dan betul )
■Ukuran acuan tin tidak betul.( adunan tidak sesuai dengan rim )
■Sukatan bahan tidak tepat.
■Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.
■Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.
Apa pun penyebab kek merekah.. chef ingin berkongsi sedikit kepada anda yang suke berbaking dirumah.. sila pastikan suhu @ kepanasan oven anda dikurangkan sedikit antara 10-15'c sebagai contoh- suhu kek untuk baking adalah 180'c ini bermakna anda perlu kurangkan menjadi 165'c@ 170'c
nak tau nape?okay la..chef obie sharingkan... oven kecil yang biasa anda gunakan dirumah adalah agak panas berbanding oven industri jadi..anda perlu dahulu memahami oven anda sendiri... ingat oven kecil mudah panas dan lebih panas sedikit berbanding oven industri yang mudah diuruskan.
Semoga kek anda menjadi..
Tuan Puan boleh cek info Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial disini ,link yg chef kongsikan