CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 11 Oktober 2023

Mengapa Kek Merekah Dibahagian Permukaan ? Chef Obie

 Mengapa Kek Merekah Dibahagian Permukaan ? Chef Obie

■Ketuhan terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar
. ■Kekurangan cecair. ( resepi tidak tepat - sila dapatkan resepi yang tepat dan betul )
■Acuan tin terlalu kecil. - Kek yang Mendap di Tengahnya
■Ukuran acuan tin tidak betul.( adunan tidak sesuai dengan rim )
■Sukatan bahan tidak tepat.
■Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.
■Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.
Apa pun penyebab kek merekah.. chef ingin berkongsi sedikit kepada anda yang suke berbaking dirumah.. sila pastikan suhu @ kepanasan oven anda dikurangkan sedikit antara 10-15'c sebagai contoh- suhu kek untuk baking adalah 180'c ini bermakna anda perlu kurangkan menjadi 165'c@ 170'c
nak tau nape?okay la..chef obie sharingkan... oven kecil yang biasa anda gunakan dirumah adalah agak panas berbanding oven industri jadi..anda perlu dahulu memahami oven anda sendiri... ingat oven kecil mudah panas dan lebih panas sedikit berbanding oven industri yang mudah diuruskan.
Semoga kek anda menjadi.. 🙂
Tuan Puan boleh cek info Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial disini ,link yg chef kongsikan

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign