gambar courtesy google
kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!
Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
Bahan A
500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus
Cara membuat :
1.Masak Bahan A hingga mendidih.
Bahan B
500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal
Cara Membuat :
1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B
Bahan C
½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan
Cara Membuat :
1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.
2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.
3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.
Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.