Resepi otak –otak Johor paling sedap!
Resepi asli original bukan cap ayam bukan cap cangkul!gurau aje..heee
Jangan segan-segan menggunakan resepi bie ni...
kite enjoy!
Bahan
1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang
1 ½ biji Kelapa Parut
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )
Cara Membuat
1.Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya.Lepas tu kikis isinye dengan pisau seberapa yang korang dapat.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan batu lesung kemudian masukkan dalam bekas Tupperware atau ape-ape aje bekas yang korang ade kat dapur tu, yang penting bersih suci!.
2.Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai yang telah dikerat nipis- nipis semuanya lepas tu digiling halus-halus hingga bersatu semua bahan. Sekarang tak ade giling kat rumah jadi korang guna aje lah blender ..senang aje blend kesemua bahan hingga sebati .
3.lepas tu masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.
4.Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut.Kalau kelapa parut yang sedia ade kat dalam peti ais korang tu kalau boleh blender kering dahulu kasi ia halus sikit... senang aje kan arahan chef obie ni…
5.Selepas tu korang Cuma perlu ramas iisi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga cukup sebati dan dalam masa yang sama korang taburkan garam sehingga cukup rase, kalau korang suke guna serbuk perase..boleh lah letak siki.Cara tradisi tak ade guna perase..
6.Haa ni die, ambil pucuk kelapa atau nipah dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.
7.Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu hendak gareng..bolehlah diangkat..
Yea..yea…dah pandai buat otak-otak..
Obie can cook so can you.. so .. so.. so.. what? Juz make funny-funny , smile always and enjoy yourself
Selamat mencube resepi yang asli ni peace yo!
"Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan
mesra 'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "
Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015
P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.
Share & LIKES
#smallplate #ebook #resepibiskut
#melodibiskutraya
eBuku Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"
Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.
Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.
Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "
eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim RM40.00 sahaja
PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015
PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015
CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK
CHEF OBIE :
1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook
yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank
pilihan
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
CHEF OBIE :
1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook
yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank
pilihan
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
Info Bukti Pembelian / Pembayaran
( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )
Whatsapp@sms HANTAR
ke
ke
0172260719
Terima kasih
IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima
Terima kasih
IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com