Resepi
Ban Kentang Raspbery Jam dan Berkrim
chef obie nak sharing resepi ban manis istimewa yang diberi nama - Ban kentang Raspbery Jam dan Berkrim, pasti anda suke... selamat mencuba!
chef obie nak sharing resepi ban manis istimewa yang diberi nama - Ban kentang Raspbery Jam dan Berkrim, pasti anda suke... selamat mencuba!
Bahan
Doh ban Kentang :
240
gm Tepung Berprotin tinggi
60
gm Tepung Kentang
10
gm Tepung Susu
40
gm Gula
5
gm Garam
1
sudu besar Yeast segera
1
biji telur
150
ml air sejuk
30
gm Mentega atau marjerin
Jam Raspbery secukupnya
Cara
Membuat
1.Satukan
ke semua bahan kering dalam mangkuk, masukkan telur dan air sejuk uli
sehingga menghasikan doh.Campur mentega dan uli lagi dan terus
menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.Tutup doh dengan
plastic atau kain lembap.Biar kan ia selama 50 minit atau berganda
saiznya.
2.Tips
chef-Untuk pastikan doh sedia untk dijadikan ban, tekan bahagian
tengah doh, dan doh tidak menurun dan hanya menunjukkan tanda jari
yang ditekan sahaja.Ia menandakan doh telah sedia untuk dijadikan
ban.
3.Bahagikan
doh kepada 60-70 gm sebahagian.bentukkan bebola, simpan dalam peti
sejuk sebentar 10 minit.
4.Canai
doh membentuk segiempat bujur , gulungkan sehingga menjadi seakan
bola rugby.Alaskan atas Loyang pembakar yang telah digris, biar ia
selama 45 minit atau berganda saiznya.
5.Hiaskan
dengan sapukan dahulu jam raspbery , kemudian paipkan kastard atas permukaan ban.Bakar pada suhu 190’c
selama 15 minit.Apabila sejuk belah bahagian tengah dan hiaskan
dengan inti krim .
sambil tu layan video music dari one direction - what makes you beautiful..
sambil tu layan video music dari one direction - what makes you beautiful..