CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 12 November 2014

Resepi Ikan Kerapu 3 Rasa Chef Obie

Ikan Kerapu  3 Rasa Chef Obie

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold

whatsapp : 0172260719


p/s; boleh juga guna resepi ini untuk ikan yang dikukus



Bahan :

1 ekor ikan siakap/kerapu/kembung -  600 gm@700gm
160ml Air
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan dikisar :-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris :-

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
Bahan Sos:-

2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1  sudu kecil kicap manis
Cara Membuat:-

*Sediakan kuali untuk menggoreng dan minyak secukupnya. Lumurkan ikan dengan garam juga kunyit dan biarkan selama 10 minit.
1.            Goreng ikan hingga garing
2.            Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
3.            Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
4.            Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air , gula dan garam.
5.            Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
6.            Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign