Ikan Kerapu 3 Rasa Chef Obie
IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719
p/s; boleh juga guna resepi ini untuk ikan yang dikukus
Bahan :
1 ekor ikan siakap/kerapu/kembung - 600 gm@700gm
160ml Air
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan dikisar :-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris :-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
Bahan Sos:-
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil kicap manis
Cara Membuat:-
*Sediakan kuali untuk menggoreng dan minyak secukupnya. Lumurkan ikan dengan garam juga kunyit dan biarkan selama 10 minit.
1. Goreng ikan hingga garing
2. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
3. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
4. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air , gula dan garam.
5. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
6. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.