Assalammualaikum wbt ,
Alhamdulillah hari isnin ini chef obie berkesempatan berkongsi sedikit sebanyak mengenai daging lembu dan daging kambing, semoga perkongsian ini kita bersama dapat manfaatnya.
Daging Lembu vs Daging Kambing
Daging mempunyai kandungan protein yang tinggi. Daging lembu dan kambing terdiri daripada jenis daging merah.
Jenis-jenis bahagian daging:
Daging paling lembut
- rib
- sirloin
- short lion
- chuck
- round
- flank
- short plate
- brisket
- shank
Tips Cara memotong Daging
- Sebelum daging dipotong seharusnya terlebih dahulu dibuangkan lemak atau serat, selaput keras yang menempel pada daging tersebut.
- Pada beberapa bahagian daging mempunyai lebih dari satu otot daging, misalnya mempunyai 5 otot daging. Maka setiap otot harus dibuangkan dulu mengikuti selaput pembahagian setiap otot, baru kemudian daging tersebut dipotong melintang mengikuti arah serat daging tadi
- Cara memotong daging yang tepat adalah dengan memotong arah menegak atas serat urat daging, jadi memotong searah serat daging…ia akan menyebabkan daging yang sudah dimasak menjadi kenyal atau liat bila dimakan.
Melembutkan daging
- Sediakan sebiji betik atau nenas muda untuk daging lebih kurang 3kg. kisar nenas dan betik. Perap bahan tersebut dengan daging tadi dan simpan selama sejam. selepas itu, bersihkan daging dan masak mengikut citarasa masing-masing
Hilangkan bau daging
- Gunakan tepung gandum atau perahan asam limau.
Kaedah penyimpanan daging
Daging yang telah dimasak
Daging yang telah dimasak
- Sejukkan daging yang telah dimasak sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
- Daging yang disimpan di dalam peti sejuk tahan selama 3 hari
Daging mentah
- Daging perlu dibungkus dengan dengan plastik kedap udara.
- Purata suhu penyimpanan ialah 15 °C .
- Simpan dengan rapi dan tidak terlalu padat
- Elakkan bercampur daging yang mentah dan yang telah masak
Daging beku
- Perlu dibuka dan disimpan di dalam bekas
- Disimpan pada suhu 18 °C
RESEPI DAGING DENDENG
Bahan Perapan Daging:
Bahan Perapan Daging:
500 gm Daging Lembu
6 sudu besar Kicap Lemak Manis
1 sudu Besar Kicap pekat @ kicap karamel
1 inci Halia dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
Bahan Menumis :
100 gram cili kering ( dikisar)
1/2 biji Bawang Holand Di mayang tebal
1 biji bawang besar potong wedges
4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
1 biji bawang besar potong wedges
4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar Jus Plum @ Jus Limau Nipis @ kasturi
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1.Rebus daging Lembu terlebih dahulu sehingga empuk
2.DiPotong daging nipis-nipis dan tumbuk menggunakan batu lesung , sekadar meleper jangan sampai hancur.
3.Kemudian Perap daging bersama bahan-bahan perapan selama 1 jam
4.Goreng daging, angkat dan toskan
Tumis bawang , bawang holland ,bawang besar dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
Masukkan kicap dan gaul rata
Masukkan daging yang telah digoreng tadi
Masukkan garam, gula dan jus plum