Sesekali chef obie kongsikan resepi kuih tradisional ok kan?
Terima kasih lah yang sentiasa support chef obie sama ada di dalam media FB mahupun blog kesayangan ini.Chef kongsikan resepi kuih koci ini juga dalam majalahSaji keluaran September 2015.
KUIH KOCI CHEF OBIE
Bahan
110gm Tepung Pulut
110gm Tepung Pulut Hitam
Air secukupnya
1sudu kecil Garam
Bahan Inti
1 biji Kelapa Parut
1 ketul Gula Melaka
2 sudu besar Gula Pasir
1 cawan Air
3 helai Daun Pandan
1 sudu besar tepung gandum
Cara membuat:
1-Masak gula melaka sehingga menjadi karamel ,masukkan air sedikit demi sedikit kemudian masukkan kelapa parut + daun pandan , kacau sehingga kering.Akhir sekali masukkan tepung gandum.sejukkan dan bulat2kan.
2-Satukan bahan tepung pulut,tepung pulut hitam dan air,kepalkan sehingga menjadi bebola,masukkan inti dan bungkus dengan daun pisang yg telah dilayur dan diletakkan sedikit minyak,bungkus seperti nasi lemak.
3-kukus sehingga masak