Alhamdulillah , cuaca hari ini juga agak baik,
chef selesai aje urusan pagi tadi..terus tekad nak updated resepi dalam blog
kesayangan chef obie ni..
Hari ni chef nak kongsikan resepi " four seasons pizza "... atau pizza empat musim...Selamat mencuba yea..malahan resepi nin juga telah dikongsikan kepada peminat masakan di Majalah SAJi keluaran September 2015.
PIZZA 4 MUSIM CHEF OBIE.
Bahan Doh
500gm Tepung Roti
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil gula
320 ml Air Suam
1paket yis kering (11gm)
2sudu besar minyak zaitun @masak
Bahan Inti
100gm Tomato puri
2sudu besar sos tomato
100gm keju mozarella
40gm keju parmesan
40gm keju edam ( keju belanda)
40gm keju cheddar
1 sudu besar herba
1 sudu besar minyak zaitun
Daun parsli secukupnya
Cara membuat:
1-untuk buat doh-satukan ke semua bahan dan uli sehingga menjadi doh,kemudian rehatkan 30minit.dgn menutup permukaan doh dgn plastik.
2-bahagikan 2 bahagian boleh hasilkan 2 doh pizza sederhana.canaikan mengikut selera anda.
3-atas dulang pembakar,doh yg telah dicanai dibakar sebentar selama 6 minit pd suhu 180-200'c
4-kemudian keluarkan dan sapu dgn tomato+ sos tomato dan herba.
Taburkan kesemua jenis keju,tabur minyak zaitun pd permukaan .