1 cawan Cili Kering ( direbus & dikisar )
500 ml Air
1 sudu besar Cuka Masakan
100 gm Gula Pasir + 50gm Gula Merah
1 ulas bawang puttih ( dikisar )
1 ulas bawang puttih ( dikisar )
100 gm Kacang Tanah Goreng ( dikisar halus )- optional jika anda tidak suka boleh abaikan.
2 sudu besar Nampla Sos ( Sos Ikan )
1/2 cawan Sos Cili
Tepung Jagung sekiranya anda inginkan sos yang lebih pekat
Cara Membuat :
1.Satukan cili kering bawang putih , air dan dikisar bersama.
2.Masukkan dalam pot, didihkan bersama kacang tanah ,cuka ,gula pasir + gula merah, sos cili dan sos ikan ,Kacau perlahan-lahan sehingga mesra semua bahan sos. Pastikan api sederhana sahaja.
3.Pastikan sehingga mendidih, dan sos agak kepekatan.Sekiranya anda ingin lebih pekat lagi , bolehlah letak sedikit bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
4.Sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat, anda boleh tambahkan sedikit air lagi dan didihkan bersama sos.
Cara Membuat :
1.Satukan cili kering bawang putih , air dan dikisar bersama.
2.Masukkan dalam pot, didihkan bersama kacang tanah ,cuka ,gula pasir + gula merah, sos cili dan sos ikan ,Kacau perlahan-lahan sehingga mesra semua bahan sos. Pastikan api sederhana sahaja.
3.Pastikan sehingga mendidih, dan sos agak kepekatan.Sekiranya anda ingin lebih pekat lagi , bolehlah letak sedikit bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
4.Sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat, anda boleh tambahkan sedikit air lagi dan didihkan bersama sos.