Share & LIKES
📚eBuku Resepi Rujukan Penting Untuk
Baker-baker Amateur & Profesional
"101 RESEPI ROTI chef obie"
FREE 1 ebook Tips Buat Roti ( bergambar )
FREE 1 ebook Cara Buat Kek & Tips
FREE 1 ebook Kek Coklat Antarabangsa
📌101 RESEPI ROTI
Berkongsi Resepi Mengikut Kategori Roti Dunia
📍Roti Jenis Oriental
📍Roti Jenis Kontinental Klasik
📍Roti Jenis Broadway
📍Roti Jenis Mediteranian
📍Roti Jenis Kepelbagaian....
Sebanyak
101 Resepi roti yg menarik dan mudah untuk anda ikuti..
Senang kata macam-macam ado...
BEST...nye..
Paling WIN Anda yg membeli ebook ini akan menerima 3
ebook yg lain lagi
Harga ebuku ini hanya RM40 !
Ya Hanya RM40 sahaja
Berminat untuk memilikinya?
Sila Buat Pembayaran :
ke akaun MBB Maybank
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Whatsapp Info Pembelian
Nama ebook 101 roti / RM40 / email Anda
ke 0172260719
TQ
FREE 3 EBOOK ISTIMEWA
Tips Roti chef obie ( bergambar )
Kek Coklat Antarabangsa
Asas Buat Kek & Tips
Sebagai penghargaan Anda yang sudi melayari blog kesayangan chef obie ini...
& terima lah juga 1 Resepi Roti... iaitu
Resepi Roti Susu
Bahan
Sediakan doh Asas ban manis
( sila rujuk resepi Asas Ban manis di bahagian bawah )
Inti
180gm Mentega / Marjerin
150gm Gula Ising
150gm Susu Tepung
60gm Serbuk badam
Cara membuat :
1.Inti-Putar atau pukul mentega/marjerin dan gula ising sehingga menjadi lembut, masukkan susu tepung dan pukul lagi hingga sebati. Kemudian tambah serbuk badam.Bentukkan menjadi bebola 30gm.
2.doh ban manis dibahagikan 60gm menjadi bebola.biarkan ia selama 10-15 minit.Tekan doh dengan tapak tangan dengan lembutdan letak inti ditengah-tengah doh kemudian tutup doh dan bentukkan menjadi bebola.
3.Letak dalam dulang pembakar yang telah digris dengan minyak dan kertas pembakar, biarkan ia menaik dan berganda saiznya.40-45 minit.
4.potong / garik dengan pisau tajam diatas permukaan doh, spray susu atau sapu telur .
5.Bakar pada suhu 190-200;c selama 15-20 minit.
RESEPI ASAS BAN MANIS
Kaedah Doh Terus
Kaedah Menaikkan doh asas ban manis mempunyai 3 kaedah / 3 cara.
Kesemuanya akan mencapai keputusan yang sama.
Oleh itu anda boleh memilih salah satu kaedah yang terbaik untuk membuat doh. Kaedah Doh terus adalah kaedah yang paling biasa digunakan .
Ia Cuma memerlukan 1 cara untuk menaikkan doh selama 45-60 minit.
Anda boleh memilih diantara kaedah Doh terus , kaedah doh segera atau kaedah doh dan span.
Bahan 1
500gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover
Bahan 2
1 biji Telur
300ml Air sejuk
Bahan 3
60gm mentega / marjerin
Cara membuat:
1.Adun semua Bahan 1
2.tambah bahan 2 dan uli sehingga menghasilkan doh.
3.Campurkan bahan 3, dan terus menguli untuk menghasilkan doh yangb lembut dan kenyal.
4.tutup doh dengan plastic,biaarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.
5.Gunakan jari, untuk menekan tengah ke dalam doh, Ia patut menunjukkan tanda jari yang jelas, tetapi doh tidak boleh turun/menurun apabila di tekan. Jika menunjukkan tanda jari yang jelas,Ini menandakan ia siap untuk membuat roti atau ban.
6.Untuk hiasan atas roti- tabur sedikit poppy seed dan spray dengan susu untuk mendapatkan permukaan yang sedikit brown dan berkilat! nice