CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 25 Ogos 2016

Resepi Mudah Dan Sedap : Agar-agar Telur Pandan Bersantan chef obie

RESEPI AGAR-AGAR TELUR

PANDAN 

BERSANTAN

Bahan-Bahan:

  • 1 paket @13 gram agar-agar (gunakan agar-agar bertali)
  • 1 cawan santan pekat ( santan kotak )
  • 1 cawan santan cair
  • 1 biji telur Saiz B
  • 3 1/2 cawan air
  • 1  cawan gula batu 
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 4 helai daun pandan
  •  pewarna hijau epal
  •  pandan essence




















Cara Penyediaan :
  1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. 
  2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut.
  3. Masukkan gula batu, daun pandan, perasa pandan, pewarna hijau, garam dan santan cair.Kacau menggunakan whisk perlahan-lahan sehingga sebati.
  4. Pukul sedikit telur bersama santan. 
  5. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
  6. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
  7. Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.
Follow my IG: chef_obie_official

FB: chefobie untold

Terima Kasih

Komen
1 Komen

1 ulasan:

Dkna Abza berkata...

Sedap ni .. Lama tak makan..

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign