CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 25 Ogos 2016

Resepi Mudah Dan Sedap : Bee Hoon Goreng Popular Chef Obie




Share & LIKES

πŸ‘ŒπŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

RESEPI BEE HOON GORENG POPULAR  chef obie ( Mudah & Sedap )

Hidangan 25-30 orang


Bahan

3 Paket Bee Hoon ( Direndam dahulu supaya lembut )

1 cawan cili kering kisar ( dibuang biji& direbus )

2 biji bawang merah kisar
3 ulas bawang putih kisar ( tidak digunakan juga boleh )
1/2 cawan udang kering 
Udang basah aaiz sederhana atau kecil secukupnya( sekiranya anda suka boleh letak lebih dalam masakan )
Sedikit potongan isi ayam ( potong dadu )
3 paket Fish Ball ( belah tengah )
1 audu besar serbuk kunyit
1 senduk gula
4 1/2  sudu besar garam
4 sudu besar stok ayam
2 sudu besar Sos Tiram
Daun kuchai secukupnya
Taugeh secukupnya
Sawi secukupnya
Lobak merah secukupnya
Air mengikut keperluan
Minyak utk menumis

Bahan hiasan- Hirisan Daun Sup atau Daun ketumbar,bawang goreng dan hirisan cili merah

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak pada api sederhana.

2.Tumiskan cili kisar dan bawang , sehingga pecah minyak masukkan fishball, udang kering, udang basah , isi ayam ,serbuk kunyit dan  2 cawan air .Kacau sehingga mendidih.

3.Masukkan bee hoon, kacau mesra bersama bahan tumisan.

4.Masukkan gula,garam,stok ayam( sekiranya bee hoon anda agak kering sila tambahkan air mengikut keperluan )

5.Masukkan semua sayuran.

Kacau sehingga lembut dan masak.


6.Siap untuk dihidang dan taburkan bahan hiasan.
( Resepi Standard utk hidangan breakfast / petang - katering mahupun hotel )





Follow my IG: chef_obie_official

FB: chefobie untold


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign