Salam Ramadhan semua ,
Semoga hujung minggu ini dapatlah memberi sedikit idea untuk anda cuba memasak menu dan resepi pilihan chef obie ini.
Resepi dibawah ini agak mudah dan bolehlah anda jadikan menu untuk berbuka hari ini. Selamat Mencuba
Mee Kari Cina Chef
Obie
Bahan
4 Ulas bawang Merah kisar
4 Ulas bawang Putih kisar
1 inic Halia Tua kisar
4 sdb Rempah Kari Daging
1 sdb Rempah Kari Ikan
2 Tangkai Daun Kari
2 sdb Cili Kisar
2 sdb Ikan Bilis kisar
1 btg Kulit Kayu Manis,3 bunga lawing, 3 buah
pelage
1 liter Air Rebusan Udang
100 gm Isi Kerang Segar
1 kotak kecil Santan Kara
1 sdb Asam jawa ( air asam )
Minyak masak secukupnya
Gula dan garam sebagai perasa
Bahan condiments- mee
kuning dicelur, Taugeh,bebola ikan,tauhu puk,kacang panjang,Kari ayam kering
dan sebagainya.
Cara Penyediaan :
1.Panaskan Minyak,masukkan
Kayu manis , kawannya juga daun kari .Tumiskan semua bahan kisar, hingga pecah
minyak, masukkan rempah kari daging dan ikan, kacau mesra kemudian masukkan air
rebusan udang biar ia mendidih.
2.Kecilkan api masukkan santan,kacau
perlahan, kemudian masukkan air asam jawa,gula dan aram sebagai perasa.1 minit sebelum matikan api - masukkan kerang segar.
3.Apabila
masak siap untuk dihidangkan bersama kari ayam kering dan bahan sampingan.Enaak
dinikmati dengan sambal kering dan minyak bawang putih.
chef obie
Profesional , Selebrity chef ,Gastronomy Consultant , Food Stylish ,
Properties Advisor For Hotel & Resorts
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )