Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan dizaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline.
Banyak cara kini untuk mendapatkan ilmu pengetahuan dalam perniagaan , Pihak chef obie mengambil inisiatif dengan menganjurkan KURSUS / KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR DAN BERTESTIMONI . Perniagaan berasaskan makanan dengan pilihan dan keutamaan masyarakat Malaysia dalam sesuatu TREND mahupun yang COMMAND.
PROMOSI DISEMBER SETIAP KELAS POTONGAN DIBERI 10%
KURSUS / KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR KEMASUKAN DISEMBER 2019
*** Info Fees atau Yuran Dibawah ini Belum Lagi Di Tolak 10% ,
Sesiapa sahaja layak untuk mendapatkan 10% kecuali Pesara , Ibu Tunggal dan Penjaga OKU kerana telah sedia ada diberi Harga Istimewa .
Sila buat tempahan kelas awal untuk mengelakkan sebarang masalah. Terima Kasih
KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
PAKEJ 1
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
PAKEJ 2
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Stock
Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks
Beefsteak
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Alfalfa Sprout
Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah
Intipati :
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
Nasi Tulang Rimau + Gulai Tulang Rimau + Sambal Tulang Rimau
Serunding Tulang Rimau
*** Berpengalaman Dalam menyediakan pelbagai jenis hidangan makanan utama & dessert Untuk pelbagai golongan,Membuatkan Penyedia makanan Profesional Chef Obie menghasilkan Satu Menu Mudah dan beridentitikan kemelayuan malah Hidangan ini juga universal dan mempunyai ciri-ciri keunikan tersendiri selain sedap dengan Rahsia Gulai rempah ratus 7 lautan tersendiri mudah diterima pelbagai golongan masyarakat ,Sesuai menjadi Pilihan Peniaga , pengusaha restauran , fooodtruck , bazaar , pasar malam , online delivery mahupun katering !
NASI TULANG RIMAU + GULAI TULANG RIMAU
+ SAMBAL TULANG RIMAU + SERUNDING
TULANG RIMAU
+ SAMBAL TULANG RIMAU + SERUNDING
TULANG RIMAU
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
Asas Penyediaan NASI TULANG RIMAU
Asas membuat PASTE GULAI TULANG RIMAU UTK PERNIAGAAN
Cara Perapan & Gorengan POULTRY TULANG RIMAU Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili TULANG RIMAU
Penyediaan SERUNDING TULANG RIMAU
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN DAN CARA PENYIMPANAN
Penyediaan SERUNDING TULANG RIMAU
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN DAN CARA PENYIMPANAN
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000
Intipati
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
KELAS MEE REBUS JOHOR + GEAR BOX DAN MEE BANDUNG MUAR
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar - PES MEE BANDUNG
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KELAS ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
1.Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
2.Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg better untuk peniaga
5.Penetapan Harga Jualan Dan Portion.
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Intipati
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan
Bersama Kartunis PETAI & isteri
"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI AYAM DARA HAINAN , NASI AYAM DARA
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
BBQ & NASI AYAM DARA KLASIK
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM ala Familymart
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1000
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
3.PES Tom Yam Ala Familymart
3.PES Tom Yam Ala Familymart
1.Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
5. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
6.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
MEE KARI CINA, KARI AYAM KERING ,SAMBAL
GARING DAN PES AIR
LONGAN
GARING DAN PES AIR
LONGAN
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Fried Bean Curd With Chilli & Lemongrass
Vietnamese Chee Cheong Fun
Original Cha Gio Tom
Original Nem Cuon - Tom, Bo & Ga
Hue Beef Noodle Vietnamese
Bo Luc Lac
KELAS MASAKAN VIETNAM @ VIETNAMESE CUISINE
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
1.Original Cha Gio Tom ( Crispy Prawn Spring Roll + Vietnamese Fish Sauce )
2.Original Nem Cuon - Tom, Bo & Ga ( Rice paper Rool Prawn,Chicken lemongrass , Beef + Vietnamese Peanut Sauce
3.Fried Bean Curd With Chilli & Lemongrass
4.Bo Luc Lac ( Salad Sauteed Vietnamese Marinated beef )
5.Vietnamese Chee Cheong Fun ( Wrapped with prawn,chicken & mushroom with beansprout ,chillie fish sauce )
6.Hue Beef Noodle Vietnamese ( beef ,tendon ,brisket in spicy soup ) Bun Bo Hue
7.Hanoi Beef Noodle ( beef.tendon.brisket in clear soup ) Po Bo hanoi
3.Fried Bean Curd With Chilli & Lemongrass
4.Bo Luc Lac ( Salad Sauteed Vietnamese Marinated beef )
5.Vietnamese Chee Cheong Fun ( Wrapped with prawn,chicken & mushroom with beansprout ,chillie fish sauce )
6.Hue Beef Noodle Vietnamese ( beef ,tendon ,brisket in spicy soup ) Bun Bo Hue
7.Hanoi Beef Noodle ( beef.tendon.brisket in clear soup ) Po Bo hanoi
1.Belajar membuat Asas Sos cicah utk hidangan vietnam
2.Belajar menyediakan Asas Setiap bahan mengikut menu , daripada sup clear dan sup spicy, vietnam chee cheong fun, fried bean curd dan spring roll goreng.
3. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
4.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
KELAS NASI LEMAK SOTONG KING
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Sotong King Gunting
Kos & Cadangan Harga Jualan
Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck
Sizzling & Claypot
Mee / Rice.
Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Cantonese Fried Noodles
Yong Chow
Yong Chow
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
Kelas Nasi Lemak Kukus Berlauk
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY
FROZEN
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
ntipati
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
***Fee Untuk Setiap Jenis Pilihan 1, 2 , 3 , 4 & 5
PILIHAN 1
Legasi Kimchee @ kimchi
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Legasi Gimbap @ Kimbap
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Soy Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Korea Fries
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed
PILIHAN 5
Legasi Bibimbap
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.
Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
KELAS MASAKAN "street food" BELANDA
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000
Pilihan 1 " BITTERBALLEN "
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 2 " KIBBELING "
Kibbeling with Dutch Tartar Sauce
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 3 " POFFERTJES "
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 4 " VLAMMETJES "
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
Karier chef obie bermula di Belanda - Holland
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian Anda Yang Sedang Membaca Info Kelas Masakan Perniagaan Popular 2019 ,dibawah ini adalah Cara untuk mengikuti kelas
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/
http://www.wasap.my/
http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi
Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia
email : gunawan.jamil@gmail.com
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
Page FB : smallplate by chef obie
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )