RESEPI KEK MARBLE KLASIK - Chef Obie
Salam ,
Dalam kesibukan aktiviti harian , pasti ada diantara kita yang sedang memikirkan aktiviti hujung minggu mungkin bersama anak-anak ,bersama teman-teman mahupun bersama rakan sekerja , Apa kata korang buat pilihan lain sedikit dengan mengadakan aktiviti berbaking dengan mudah , asalkan korang ada oven atau ketuhar dan mixer . Kalau tak ade mixer wooden spatula atau senduk kayu pun ok selain bekas bowl dan ayak atau penapis tepung .Sebab apa korang bolehlah memilih untuk Berbaking Kek Zaman dulu-dulu iaitu MARBLE CAKE @ KEK MARBLE , sukatan cawan aje...
Bahan
1 Buku Butter Golden Churn
3/4 cawan Gula Pasir
5 biji Telur
1 cawan Tepung Gandum ( korang boleh extrakan 1/2 hingga 3/4 cawan tepung lagi jika inginkan kek sedikit padat dan gebu , chef suke butter yang heavy seperti dalam gambar )
1 sdt Baking Powder
1/2 sdt Garam
Pewarna - Merah ,Hijau , Kuning Telur
3/4 cawan Gula Pasir
5 biji Telur
1 cawan Tepung Gandum ( korang boleh extrakan 1/2 hingga 3/4 cawan tepung lagi jika inginkan kek sedikit padat dan gebu , chef suke butter yang heavy seperti dalam gambar )
1 sdt Baking Powder
1/2 sdt Garam
Pewarna - Merah ,Hijau , Kuning Telur
Rim @ loyang saiz 7/8/9 yg telah digris Dan Kertas Minyak/partchment paper/silikon paper
Cara Penyediaan :
1.Pukul Butter & Gula Sehingga berubah warna .
2.Masukkan telur satu persatu-satu. Pastikan adunan lembut dan kembang.
3.Giliran bahan kering yg telah di ayak bersama iaitu Tepung Gandum Dan Baking powder
4.Anda boleh guna teknik kaup balik , chef terus pukul sebentar sahaja.
5.Adunan dibahagi kepada 4. 1 bahagian tanpa pewarna Dan 3 bahagian mewakili warna yg Ada.
6.Sudukan satu demi satu adunan mengikut kesukaan anda ke Dalam loyang yg telah digris Dan diletak Kertas minyak sehingga adunan selesai. ( Klasik Tidak Guna piping bag )
7.Bakar pada suhu 165-170'c selama 40-45 minit.
Kek Marble dulu-dulu..chef Tak guna vanilla esen..sebab nakkan aroma butter itu sendiri memonapoli ruang Dapur. Selamat Mencuba
& Boleh Follow Chef Obie Di Facebook mahupun di Instagram.
& Boleh Follow Chef Obie Di Facebook mahupun di Instagram.
@mgj_consultancy
@chef_obie_official
@chef_obie_official
#chefobie #chefobiecrew #mgjconsultancy
#kekmarble #cakesclassic #resepikek #kelasmasakanperniagaan
#kelasmasakanpopularchefobie
#kekmarble #cakesclassic #resepikek #kelasmasakanperniagaan
#kelasmasakanpopularchefobie
Ismail Izzani - Bidadari
Bukan nak kurang ajar
Tapi ku tak sengaja
Kau pun tahu
Tapi ku tak sengaja
Kau pun tahu
Darah muda tak sabar
Ku mahu semuanya
Tuk hiraukanmu
Ku mahu semuanya
Tuk hiraukanmu
Tak pernah pula aku fikirkanmu
Walaupun kau selalu fikirkanku
Asyik membuatmu derita
Nak pendekkan cerita
Kutahu ku bersalah
Walaupun kau selalu fikirkanku
Asyik membuatmu derita
Nak pendekkan cerita
Kutahu ku bersalah
Selalu sibuk melayan
Hatiku
Hatiku
Kau tetap ada
Walaupun diriku tak sempurna
Walaupun diriku tak sempurna
Dan tiada mati
Kasih kau dihati
Tuk sepanjang hidupku
Kasih kau dihati
Tuk sepanjang hidupku
Kau terimaku seadanya
Biarpun kau sering ku luka
Bidadariku uu-uu
Bidadariku uu-uu
Biarpun kau sering ku luka
Bidadariku uu-uu
Bidadariku uu-uu
Berikan ku peluang
Silapku takkan ulang
Itu janjiku
Silapku takkan ulang
Itu janjiku
I will be the number one
And light up like the sun
Yang kau harapkan
And light up like the sun
Yang kau harapkan
Seharusnya selalu fikirkanmu
Kerena kau selalu fikirkanku
Takkan membuatmu derita
Nak pendekkan cerita
Kerena kau selalu fikirkanku
Takkan membuatmu derita
Nak pendekkan cerita
Kutahu ku bersalah
Kan kujaga tiap sudut hatimu
Kan kujaga tiap sudut hatimu
Kau tetap ada
Walaupun diriku tak sempurna
Dan tiada mati
Kasih kau dihati…
Walaupun diriku tak sempurna
Dan tiada mati
Kasih kau dihati…