#StayAtHome
RESEPI KUAH SATAY KACANG - CHEF OBIE
RESEPI KUAH SATAY KACANG - CHEF OBIE
*** sesuai utk mereka yg alergik seafood .
Nikmat makan bersama ketupat Nasi,lemang,ketupat palas,Nasi impit daun pisang ,mahupun Nasi impit Segera Dan sesuai sangat makan bersama aneka satay.
Nikmat makan bersama ketupat Nasi,lemang,ketupat palas,Nasi impit daun pisang ,mahupun Nasi impit Segera Dan sesuai sangat makan bersama aneka satay.
Bahan Utk Kacang Tanah
500 gm Kacang Shantong atau Kacang Tanah Gred A
500 gm Kacang Tanah Biasa
1/2 cawan Minyak Masak SAJI
500 gm Kacang Tanah Biasa
1/2 cawan Minyak Masak SAJI
Cara Penyediaan
1.Panaskan Minyak ,gorengkan campuran kacang tanah sehingga Masak. Ketepikan .
( Kisarkan bersama 2 liter Air )
( Kisarkan bersama 2 liter Air )
Bahan Tumis Darat
1 cawan Minyak Masak
4 biji Bawang Merah kisar
1 ukas Bawang Putih Kisar
1 inci Halia Tua Kisar
1 inci Lengkuas kisar
1 inci Kunyit Hidup
5 btg Cili Kering ( Rendam/ Rebus ) kisar jika anda ingin pedas sila lebihkan cili kering.
1 btg Serai diketuk
2 sdb Garam Bukit
4 biji Bawang Merah kisar
1 ukas Bawang Putih Kisar
1 inci Halia Tua Kisar
1 inci Lengkuas kisar
1 inci Kunyit Hidup
5 btg Cili Kering ( Rendam/ Rebus ) kisar jika anda ingin pedas sila lebihkan cili kering.
1 btg Serai diketuk
2 sdb Garam Bukit
Cara Penyediaan
1.Panaskan Minyak , masukkan Serai Dan bahan kisar yg lain,tumis sehingga pecah Minyak, Masukkan garam.kacau sebentar Dan matikan API.
Cara Memasak Kuah Kacang Sedap Chef Obie :
Bahan -
1 keping Asam Gelugor
2 cawan Gula Pasir ** Anda boleh kurangkan
2 cawan Gula Merah
2 sdb Serbuk Stok Ayam
2 cawan Gula Pasir ** Anda boleh kurangkan
2 cawan Gula Merah
2 sdb Serbuk Stok Ayam
1.Masukkan kacang tanah dikisar dan lengkuas 1 inci yg telah diketuk dgn air ke Dalam pot yg besar, didihkan.Kacau kuah dgn konsisten ,perlahan lahan yg calling Utama di bahagian tengah pot Perlu dikacau dahulu.Bagi mengelakkan hangit.
2.Masukkan tumisan Darat ke Dalam kuah.Kacau perlahan Dan biarkan ia Mendidih lagi.( Sebaiknya penggunnaan API sederhana Dan kecil sahaja.
3.Apabila Mendidih ,boleh masukkan 2 sdb Kicap Pekat , Gula Pasir ,gula Merah dan sekeping asam gelugor.
6.Kacau perlahan sehingga memekat Dan Mendidih.Siap untuk dihidang Kan.Semoga sedikit perkongsian mudah ini,dapat membantu anda yg newbie Kat Dapur ,mahupun dah otai didapur.
Sekiranya Anda inginkan Resepi Yang Standard Untuk Perniagaan SATAY & SATAY FROZEN BOLEH IKUTI KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI 2020. Juga lebih 40 Pilihan Jenis Kelas yang menjadi Pilihan Peniaga Dan Ushawan Makanan Semenjak 2012 hingga kini.
Sekiranya Anda inginkan Resepi Yang Standard Untuk Perniagaan SATAY & SATAY FROZEN BOLEH IKUTI KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI 2020. Juga lebih 40 Pilihan Jenis Kelas yang menjadi Pilihan Peniaga Dan Ushawan Makanan Semenjak 2012 hingga kini.
Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan
Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,
Selain Medium Facebook Personal : Chefobie Untold , Instagram : @chef_obie_official & @the.drawing.chef , @mgj_consultancy , @diarikelaschefobie
Juga web/blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com , sajianlazat.blogspot.com , chefbiskut.blogspot.com
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk
Jom boleh juga mencuba memasak Nasi Paella Sepanyol Chef Obie
TQ @ Ampang, Kuala Lumpur