CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 22 Mei 2021

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL BERTESTIMONI 2021 : Hubungi Pihak Chef Obie & Team MGJ CONSULTANCY

 


Perkasakan Diri Anda Dengan Ilmu Memasak , Baking Dan Komersil Di Era Pendemik Covid 19
Booking Segera Memudahkan Pihak Kami Menguruskan Kelas Untuk Anda , Walau Anda Berada Di Luar Dari Selangor Mahupun Kuala Lumpur. Kerana Pelajar Kami Datangnya Dari Pelusuk Negara Termasuk Sabah Dan Sarawak.

Hubungi MGJ CONSULTANCY


http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !

Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline, Peri Pentingnya ialah menajamkan ilmu masakan perniagaan dan ilmu masakan ,baking dan komersil Pada Tahun 2021 ini ! 

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.




KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.

PAKEJ 1

YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce

PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce

PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese

PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara 
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock

PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM3000 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup 
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock

PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM3000 

Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom 
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese

PAKEJ 7
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes

PAKEJ 8
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

TABLE SAUCES DAN DRESSINGS

1. 1000 island
2. BBQ hot Sauce 
3. Creamy Taco dressing
4. Cheeszy Sos
5. Thai Sos atau Vietnamese Sos ( Option )
6. Garlic Dressing
7.Classic Tartar Dressing (free)

Intipati :

Asas sukatan untuk sauce portion perniagaan
Asas susunan dan penggunaan bahan mentah yang betul
juga sukatan yang tepat dan standardize
Tips penggunaan bahan mentah tertentu serta jangka hayat produk
Perkongsian lawan kepada side dish yang sesuai dengan sos-sos yang dipelajari .


KELAS MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH


Pakej 1  

BITTERBALLEN & DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE  RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )


Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
 "Bitterballen",
Chef obie menggunakan Bahan terbaik & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pakej 2

KIBBELING & DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE  RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

 Kibbeling with Dutch Tartar Dipping


Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.

Pakej 3

POFFERTJES WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE  RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Poffertjes with Snow Powder

Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.

Pakej 4

VLAMMETJES WITH SWEET SOUR CHILLIE SAUCE, GARLIC DRESSING & DUTCH DRESSING
YURAN /FEE  RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Vlammetjes with sweet sour chillie sauce , peanut sauce & dutch dressing

Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


KELAS MASAKAN KOREA 

KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KIMCHI
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 1 


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI GIMBAP @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 2 


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI RAMYEON @RAMEN & KOREA NOODLE SOUP @ GUKSU @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 3

Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu




KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KOREAN FRIED CHICKEN @ DAKGANGJEONG , KOREA SOY GARLIC FRIED CHICKEN @ KKAPUNGGI & KOREAN FRIES
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 4 

Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed








KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI BIBIMBAP
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

PILIHAN 5 

Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea

KELAS MASAKAN TEMPATAN

KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH 
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2200


Intipati

-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah & MARINATED AGB
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- PES Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )

- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi

KELAS MASAKAN KATERING 
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500

*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1



Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato atau Nasi Kabuli

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang atau Ayam Masak Kuzi

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun

Jelataah Mentah ( Percuma )



Intipati :



1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.

KELAS LAUK PAUK MASAKAN MELAYU
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100


Pakej 1
Asam Pedas Johor & Asam Pedas Melaka 2 Versi Biasa & Berempah

( Ikan Pari , Kembong , Tetel , daging , jenahak, ayam )

Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih

Intipati
1.Buat PES Untuk Asam Pedas Johor & Melaka

2.Cara Sukatan Penggunaan PES ala carte

3.Teknik rebusan Tetel & Daging.

4.Penyedia Sambal Belacan Portion Bizz.


Pakej 2
Legasi MASAK LEMAK Negeri 9

Lemak Kuning , Lemak Cili Api , Lemak Putih

( Itik Salai, Daging Salai , Jenahak , Kembong , Udang , Ayam , Jantung Pisang, rebung & nangka muda )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih

Intipati
1.Buat PES MASAK LEMAK

2.Cara Sukatan Penggunaan PES

3.Teknik & Tips Untuk pilihan Salai

4 Penyediaan Sambal Belacan Portion Bizz

5.Perkongsian Penggunaan PES utk Masak Kawah


Pakej 3
Legasi Aneka Sup

( Ayam , Daging , Kambing , Tetel , ekor , Tulang )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal kicap - Nasi Putih

Intipati
1.Buat PES SUP MELAYU

2.Cara Sukatan Penggunaan PES

3.Teknik rebusan Tetel & Daging.

4.Penyedia Sambal Kicap Portion Bizz.

Pakej 4
Legasi Masak Sambal & Berlada

( Ayam , Paru , Hati , Daging , Kembong , Cencaru , Keli , Jenakak , Bawal , Kerusi , Sotong , Udang )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih

Intipati
1.Buat PES SAMBAL & BERLADA

2.Cara Sukatan Penggunaan PES

3.Teknik rebusan Paru & gorengan crispy

4.Penyediaan Sambal Belacan Portion Bizz


Pakej 5
Legasi RENDANG MELAYU

( Rendang Minang , Rendang Jawa , Rendang Tok Perak , Rendang Melayu Peranakan )- Ayam , Daging , Udang Galah , Kerang
Bersama condiments - Nasi Impit , Ketupat Nasi , *Pulut kuning / Serunding Kelapa Dan Lemang

Intipati
1.Buat PES RENDANG

2.Akan Masak 4 Jenis Rendang Menggunakan PES

3.Pilihan sama Ada belajar Teknik Memasak Pulut Kuning Dengan Mudah atau Membuat Serunding kelapa yang sedap Dan klasik.



KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar 



KELAS MEE REBUS JOHOR + PES MEE REBUS
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati

1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3. PES MEE REBUS JOHOR 

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " 
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended


KELAS MEE BANDUNG MUAR + PES MEE BANDUNG
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati

1.Mee Bandung Muar
2. PES Mee Bandung Muar

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Bandung Muar ( Condiments )
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended


KELAS ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati
1.Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
2.Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg better untuk peniaga
5.Penetapan Harga Jualan Dan Portion.


KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED 
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati 

Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit 
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS NASI AYAM DARA TERIYAKI

YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati 

Rahsia Penyediaan NASI AYAM DARA TERIYAKI yg sedap dan cantek.
Cara memotong Ayam Dara Golden Teriyaki
Penyediaan Nasi Ayam Dara Teriyaki Marvoulles
Sup Bebola Original Nasi Ayam Dara Teriyaki 
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul ,
Cara Membuat Sos Klasik Teriyaki , Cili Merah Power, Kicap Cair dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan



KELAS NASI AYAM DARA HAINAN


YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Hainan Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam Haninan Supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Taugeh Hainan
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM BBQ


YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam BBQ Yang Betul dan Mudah 
Cara Pengurusan dan memilih bahagian Ayam BBQ supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan Khas BBQ 
Sup Original 
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM DARA KLASIK


YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Dara Klasik Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan klasik 
Sup Asli
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili dan Kicap Cair 
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM PENYET

YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 
Perapan Ayam Penyet , Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM Oden ala Familymart 

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700

1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original

3.PES Tom Yam Oden Ala Familymart

Intipati :

1.Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
5. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
6.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.


MEE KARI CINA, KARI AYAM KERING ,SAMBAL
 GARING DAN PES AIR LONGAN 

YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS SEAFOOD IKAN BAKAR DAN PORTUGIS 

YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati :

1.Pengenalan Asas Seafood & Ikan yang sesuai

2.Belajar buat PES Portugis & Penyimpanan

3. Belajar Buat Perapan Ikan Bakar Melayu & Penyimpanan

4.Buat Air Asam Ikan Bakar + condiments

5.Buat Kicap Khas Untuk Ikan Bakar + condiments

6.Teknik Bakar Yang betul Untuk 2 jenis Seafood & Ikan Bakar 



KELAS MASAKAN CINA : SIZZLING
YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700


Sizzling

Mee / Rice.

Sos Original Sizzling
Ayam / Daging
Sayuran Pilihan

Intipati :


1.Asas Penyediaan Mess En Place- 
2.Sos original Sizzling
3.Sizzling Ayam / Daging
Sukatan ala Carte
4.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Penyimpanan
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


KELAS MASAKAN CINA : 4 Season Dishes , Yong Chow Dan Cantonese Fried Noodles
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500

4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao

Cantonese Fried Noodles
Yong Chow

Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


KELAS MASAKAN NASI LEMAK WANGI BERLAUK DAN CONDIMENTS 
YURAN /FEE : RM2500 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak berlemak & Wangi
Penyediaan PES Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang Dan Sambal Paru
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
Penyediaan Condiments - 


KELAS MEMBUAT SATAY DAN SATAY FROZEN
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Memotong daging dan ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS BAKING PERSONAL ROTI BENGGALI DAN KACANG POOL
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz benggali yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS BAKING PERSONAL ANEKA ROTI BAN MANIS
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Ban Pizza , ban sosej , ban raisin , soft ban , ban kacang , ban kelapa , roti golok
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS BAKING PERSONAL BAGUETTE VIETNAM (Banh Mi )
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul untuk baguette Vietname
Teknik gulungan dan carikan yang betul untuk baguette vietname
Suhu dan masa yang tepat
Pemilihan daging , hirisan ayam , salad , cara buat jeruk lobak merah dan kicap vietnam
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS BAKING PERSONAL PIZZA ITALIANO
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Doh Crispy Dan Doh lembut
Canai bersama bahan "Rahsia " utama pizza italiano
Timbangan dan saiz doh pizza yang betul untuk jualan Saiz Personal  & Saiz Family
Suhu dan masa yang tepat
Ibu Basic Tomato , Penggunaan herbs italiano , Penggunaan keju yang sesuai
Pepperoni , Hawaian Chicken , Seafood Marinara , Carbonara ( Spicy / Original )
Tips membakar dan berkaitan
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS BAKING PERSONAL AUSTRIA STRUDLE
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati

Asas membuat Doh sejuk strudle
Cara mencanai doh strudle dengan betul dan tradisi ( mengekalkan keenakan kukit strudle )
Penyediaan Apple filling , Sweet Curd dan Filling special 
Tips penyimpanan , penggunaan bahan yang sesuai sebagai penarik strudle
Kos dan cadangan harga jualan





Membantu pelajar untuk menambah menu dalam kelas masakan sedia ada supaya ia memenuhi kiteria seperti yang diinginkan.

1. *Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM700
2. Buat Tepung CRISPY RM1000 Hot Item !                 
3. Buat Tepung FISH & CHIPS RM1000  Hot Item !                                             
4. Garlic Butter Spread & Garlic Bread RM500                                  
5. Wild Mushroom Soup RM500                                                         
6. Burger - Beef Patties 3 jenis  RM700                                              
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy

7.Beef Stroganoff ( dish in pasta )  RM500                                        
8.Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500           
9. Aioli Dressing  RM300                                                                   
10. Irish Tartar Dressing RM300                                                        
11.Western Black Pepper Sauce   RM1000 Hot Items!                                        
12. PES GULAI + Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus RM1000 Hot Item !               
13. PES PERAPAN Ayam Goreng Berempah RM1000                        
14. Teknik Cepat Nasi Kukus Mewangi Hanya 7 minit RM700          
15.Nasi Beriyani Katering  RM700                                                     
16.Nasi Minyak Raja Sehari  RM700                                                  
17.Ayam Masak Merah @ Ayam Masak Hijo RM500                       
18.Daging Masak Hitam Manis  RM500                                             
19.Kambing Beriani RM700                                                                
20.Dalcha Sayur Melayu  RM500                                                       
21.Pajeri Nenas RM500                                                                     
22.Perapan Ayam BBQ untuk Nasi Ayam BBQ RM500                      
23.Sos Cili , Kicap Cair , Sos Halia Nasi Ayam RM500                     
24.Perapan Ayam Penyet Authentik  RM700 Hot Item !                                  
25.Sos Hitam Manis Yong Tau Foo RM700                                   
26.Sos Cili Yong Tau Foo  RM700                                                     
27.PES Tom Yam Oden Ala Familymart RM700                               
28.PES Mee Kari Cina RM1000                                                           
29.PES Air Longan RM700                                                                
30.Sos Original Sizzling RM1000               

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt  )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

    
Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 

Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.

                                     


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
KEDAI MAKAN KAK LAILI , Langat 
RESTORAN ABAH NASI CAMPUR , Sungai Dua 013 4486077 / 013 4026076
ANNYEONG HASEYO great korean BBQ & Grill , KB Mall Kota Bharu : annyeonghaseyo.hq@gmail.com
Restoran D'Sempalit Ikan Bakar , Raub Pahang , Abang Kemal : 012 3821477 / 017 2721477 
Aji Kitchen  Mee Rebus Johor Viral , Kg Jawa Klang ( Selasa ) Abang Aji : 019 3816884 
LOLA SATE , Alor Gajah Melaka Kak Lola : 019 3250842
KITCHEN LOLA , Berhadapan Pasar Alor Gajah : 019 3250842
SATAY TANJUNG , Georgetown Bro Ismail : 011 24372703
By HAJAR MEE REBUS JOHOR SATAY , Penang : 017 8001187
SATAY JUNIOR satay cawan , Kajang Pn Salmah & Sons : 010 2206681
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
RAMBAI KLASIK Cafe , Kuala KANGSAR  : 010 1116559176 / 016 4178184
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP  
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM  Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN  Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
ROMA CAFE , Quill Shopping Mall, Jln Sultan Ismail Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign