CARA BUAT CANDY KELAPA CHEF OBIE 3 hari 300 000 capaian di fb page Bazaar Chef Obie
Bahan-bahan
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega )
pewarna makanan pilihan korang sendiri
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Peralatan kuali atau Periuk , juga loyang
Cara Penyediaan :
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
Masukkan ke dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan ketebalan CANDY KELAPA 1/2 inci. Biar Sejuk kemudian potong kemas. Boleh wrapping ikut kreativiti anda. Boleh aje buat niaga .
Sejak tahun 2013 hingga 2023 Chef Obie membantu usahawan baru kedai bahan bakeri di Semenanjung Malaysia , Sabah & Sarawak
http://www.wasap.my/60172260719
Chef Obie ( Pengasas )
http://www.wasap.my/60137326939
Abang Fad Kadeen Assistant Chef Obie