MAJALAH AROMA CARA BUAT BAN MANIS Chef Obie Untuk Jualan
Salam hujung minggu , Alhamdulillah Chef Obie masih diberi kesihatan yang baik , rasa bersemangat , ceria dan paling penting masih ada rasa ingin berkongsi ilmu kepada umum dan diberi peluang untuk berkarya , waima perkongsian resepi ulangan akan tetapi dalam versi gambar yang baru , pada tahun-tahun perkongsian dalam Majalah Aroma Chef ada kekurangan dari segi teknikal tiada simpanan gambar waktu itu .Maklumlah waktu itu hp tidak sofistikated macam hari ini , chef ada gunakan kamera digital lumix leica tapi dah rosak apa pun musnah memori yang ada dalam kamera tersebut.
Hari ini Chef akan kongsikan salah satu resepi yang telah disematkan dalam Majalah Aroma pada tahun 2012 terbitan Suri Media dan editor Majalah Aroma adalah Cik Siti Dimiati , Kak Za juga bersama teman-teman wartawan seperti Cik Akmar Jamaludin & photoghrapernya Faris Elazar. Banyak kenangan Chef Obie bersama mereka. Apa pun jom layan ....Cara Buat Ban Manis Chef Obie sesuai untuk akak-akak dan abang-abang baker berjualan secara kecil-kecilan
Bahan Utama ( 22-24 biji ban manis )
700gm Tepung Roti High Protein
1 1/2 cawan Susu Full Krim
3 biji Telur
1/2 cawan Gula Pasir
2 sudu makan Tang Zhong
2 sudu makan Starter
1 paket Yeast ( 11 gm )
1 sudu teh Garam
Sedikit pewarna kuning telur
1/2 cawan Marjerin @ mentega dicairkan
Topping - sapuan marjerin dan sedikit minyak masak , Hirisan badam , pumpkin seed , black sesame dan gula pasir
Cara Penyediaan
1.Dalam satu bekas bowl atau jug sukatan , masukkan susu , telur , gula , pewarna , yeast dan garam - kacau mesra sebentar , kemudian wrapping atau tutupkan sehingga cecair berbuih dan berganda. ( kebiasaan 15-20 minit )
2. Setelah bahan cecair berbuih dan bau yeast muncul tuang ke dalam bowl satukan bahan seperti tepung .
3. Jika guna mixer , pukul adunan dengan kelajuan medium. Jika uli dengan tangan uli perlahan lahan tapi konsisten sehingga adunan tepung dan cecair bersatu menjadi doh.
4.Setelah menjadi doh tapi belum lagi doh menjadi elastik , masukkan 1/2 cawan marjerin atau mentega yang telah dicairkan dan teruskan uli sehingga doh licin dan elastik , jika uli guna tangan cukuplah sekadar doh kemas walau tidak berapa elastik.
5. Doh di rehatkan dan sila wrapping dengan cling film atau sebarang jenis plastik ( tutup kemas untuk memastikan doh berganda jadinya ) lebih kurang 30-45 minit . Chef akan letak dalam tempat yang sedikit suam dan panas untuk memastikan cepat doh untuk berganda besarnya.
6. Setelah doh berganda saiznya , sentuh dengan kasih sayang jangan sesekali di tepuk kuat dohnya , biar kan yeast yang sedang bangkit dan hidup dalam doh menikmati sentuhan jari jemari anda untuk menghasilkan ban manis yang cantik . Sila timbang doh 60gm dan bebolakan doh susun dalam paper cup atas loyang pembakar.
7. Setelah siap di timbang setiap doh 60 gm , sila tutup permukaan doh dengan plastik. rehatkan sekali lagi doh supaya berganda saiznya . ( kebiasaan 30-45 minit )
8.Setelah doh berganda , sila buat sapuan telur bercampur dengan sedikit minyak masak dipermukaan doh.
9.Akhir sekali taburkan gula , hirisan badam , pumpkin seed dan black sesame
10. Panaskan oven 10 minit awal terlebih dahulu sebelum bakar ban manis , pada suhu 170-180 masa 30 minit ( masa dan suhu bergantung kepada oven masing-masing ) ada yang selesai dan siap dibakar pada masa 20 minit.
11. Apabila telah siap dibakar , keluarkan dari oven biar sejuk diluar , sebelum terus dibungkus dalam plastik clear. Ban Manis boleh dijual sebiji RM2 - RM2.80 , Chef Obie jual pada harga RM2 sahaja , kebiasaan mendapat tempahan infaq / sedekah untuk diagihkan kepada orang awam atau yang berkenaan .
Semoga perkongsian resepi ban manis Chef Obie di Majalah Aroma ini setelah diulang tayang , dapatlah sedikit sebanyak menambahkan lagi ilmu bread making anda . Chef Obie ingin berterima kasih kepada editor majalah Aroma Cik Siti Dimiati yang suka memberi peluang kepada pihak chef berkongsi sesuatu dalam majalah untuk dikongsikan kepada umum.
Saaudara Saudari Sekalian ,
Chef Juga Menerima Tempahan Memasak Untuk DiSedekahkan Dan Infaq ( Terbuka Kepada Sesiapa Sahaja )
Pihak Chef Obie aktif menerima dan mengambil tempahan memasak bungkus selain katering buffet , Terutama kini semakin hari semakin ada kesedaran umum tidak kira latarbelakang sekalipun yang mula terbuka hati , mula ada ehsan dalam diri dan akan bersedekah atau berinfaq dalam bentuk makanan yang telah dimasak untuk diagih-agihkan kepada umum dan yang memerlukan.
Abu Hurairah (RA) meriwayatkan bahawa Rasulullah (ﷺ) bersabda, “Sedekah sama sekali tidak mengurangi kekayaan. Dan hamba yang mengampuni (orang lain), Allah menambahkan kehormatannya, dan orang yang merendah hati, Allah mengangkat kedudukannya.”