MAJALAH SAJI RESEPI PUDING MARBLE ZEBRA Chef Obie
Salam Jumaat , hari jumaat biasanya agak terkejar rutinnya. Walaubagaimanapun
Urusan-urusan tetap berjalan seperti biasa , mengharapkan kelancaran sahaja.. InshaAllah. Chef Obie mengambil kesempatan untuk berkongsikan satu RESEPI PUDING atau AGAR AGAR mudah dan sedap...sesuai untuk korang cuba yea...resepi ini juga telah dikongsikan dalam MAJALAH SAJI . Ini versi ulangan.
Puding Marble Zebra Chef Obie
1 paket Serbuk Agar-agar
500ml Susu Uht
30gm Serbuk Koko
1 sdt Kicap Karamel
120gm gula
2 sdb Tepung jagung
Sedikit Vanilla esen
1 paket Serbuk Agar-agar
500 ml Susu Uht
120 gm gula
sdb Perasa Vanilla
Sedikit Vanilla esen
2 sdb Tepung Jagung
1.Sedia kan 2 pot berasingan,Setiap pot mewakili bahan 1 juga bahan 2.
2.Masukkan kesemua bahan dlm pot.Kecuali Tepung Jagung.Masak bahan pada api sederhana Dan kacau perlahan-lahan.
3.Apabila mendidih masukkan bancuhan Tepung jagung( letak sedikit air ) ke Dlm pot 1 Dan pot 2.Kacau memekat sahaja matikan api.
4.Gunakan loyang 8'inci atau 7'inci yg telah dibasahkan, sudukan adunan secara bertindih sehingga selesai,biar seketika diluar kemudiN simpan didalam peti sejuk...mudah kan...yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...
Selamat mencuba yea..Chef Obie sukacita kongsikan program dan aktiviti aktif yang dianjurkan sejak tahun 2012 hingga kini
KURSUS MASAKAN ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT DAN RESTORAN POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24
Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera
Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .
Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini !
Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini.
Anda juga diberi pilihan subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.
InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.
KURSUS 7 ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT & RESTORAN
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Pilihan Pelajar :
1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Pan Mee & Condiments ( Sup & Kering )
Asas Penyediaan Mess En Place-
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
Terima Kasih