RESEPI ALMOND MOCCA CUPCAKE - Chef Obie
Salam Jumaaat , sukacita Chef Obie kongsikan resepi baking yg telah chef ulang siar kembali sejak tahun 2012. semoga perkongsian ini bermanfaat untuk sesiapa sahaja, InshaAllah.
Bahan
240 gm Mentega Unsulted Butter
240 gm Gula
5 biji Telur saiz A atau B ( simpan peti sejuk semalaman sebelum digunakan )
200 gm Tepung Gandum ( ditapis )
3 sdm Tepung Jagung ( ditapis )
1 sdt Serbuk Penaik atau Baking powder ( ditapis )
1 sdt Vanilla essence / Vanilla Flavour
1 biji parutan kulit lemon
1 sdm Nescafe+ 1 sdm air panas ( kacau mesra )
4 sudu besar Tepung Susu Krim
80gm Hirisan Badam ( dibakar dahulu sebelum digunakan )
Garam Secubit
Cara Penyediaan :
1.Sila Pastikan bahan kering seperti – Tepung gandum ,Tepung jagung dan serbuk penaik ditapis atau ayak bersama.Sila tapis 3 kali untuk mendapatkan hasil yang sempurna.
2.Pukul mentega bersama garam dan gula sehingga lembut adunan dan berubah warna.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dengan kelajuan pukulan sederhana , jangan lupa vanilla essence dan bancuhan nescafe ( 1sdm air panas ) teruskan pukulan sehingga kembang .
4.Perlahankan pukulan, masukkan bahan kering yang telah ditapis dan Macadamia nut sehingga selesai, pastikan mesra dengan adunan, hentikan pukulan.
5.Masukkan Adunan ke dalam plastik piping bag bagi memudahkan anda paip aduna ke dalam acuan kertas cupcake. * Pastikan paras adunan dalam kertas cupcake melepasi setengah bahagian kertas cupcake- Anda disarankan menimbang adunan yang diletak dalam kertas cupcake supaya standard ketinggian dan berat cupcake apabila selesai dibakar.
6.Panaskan oven anda terlebih dahulu , 10 minit sebelum membakar. Set kan suhu 180’c bakar selama 25 minit atau sehingga masak *Setiap oven dirumah adalah tidak sama suhu kepanasan. Sebaiknya anda kurangkan suhu kepada 170”c
Sebagai Pasangan Latte Macadamia Cupcake sesuai untuk semua jenis buttercream , topping mahupun frosting , mahupun ganache sahaja ( Anda boleh variasikan dengan meletak hiasan atau bahan pewarna atau perasa )
Kepada anda yang ingin berniaga yang berkaitan dengan makanan boleh rujuk pihak Chef Obie yang aktif menganjurkan KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL SEJAK 2012 HINGGA KINI 2023/24 , informasi terkini dikongsikan dibawah ini. Terima Kasih
KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24
Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera
Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
Mengapa Anda Perlu Ikuti KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 INI ?
Sejak kursus ini diadakan pada tahun 2012 hingga kini , para pelajar tempatan mahupun luar berjaya mengimplankan ilmu masakan / baking / komersial yang dipelajari dalam rutin kerjaya sebagai peniaga kecil-kecilan mahupun sebagai usahawan . Alhamdulillah
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline,
Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .
Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini !
Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini.
Anda juga diberi pilihan subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.
InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.
KURSUS 1 WESTERN FOOD
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce
Sekiranya anda ingin Adds On subjek western food yang lain
Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM500
Lamb Chop atau Lamb Rack Primium RM500
Mint Sauce & BBQ Pepper Sauce RM300
Fish And Chips ,Irish Tartar Dressing & Garlic Dressing RM1500
Chicken Lasagna RM500
Beef Lasagna RM500
Chicken Bolognese RM500
Beef Bolognese RM500
Wild Mushroom Soup RM300
Asparagus Soup RM300
Clam Chowder RM300
French Onion Soup RM300
Smash Burger Beef Patties RM500
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
1000 island & BBQ hot Sauce RM300
Creamy Taco dressing & Garlic Dressing RM300
KURSUS 2 SATAY AYAM
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 3 SATAY DAGING
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging lembu dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 4 CHAR KUEY TEOW ( CKT )
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
KURSUS 5 MEE KARI NYONYA
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI NYONYA
Asas membuat PASTE MEE KARI NYONYA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
Sekiranya anda ingin Adds On subjek MEE KARI NYONYA yang lain
Paste air longan RM300
KURSUS 6 MASAKAN KATERING DAN RESTORAN
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Pilihan Pelajar :
1. Set Nasi Minyak Mewangi
2. Set Nasi Beriyani Johor
3. Set Nasi Hujan Panas
4. Set Nasi Tomato
5. Set Nasi Kabuli
6. Set Nasi Beringin
7. Set Nasi Ambeng Jawa
8. Set Nasi Ayam Goreng Berempah
9. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
10. Set Nasi Ayam Golden Roasted & Condiments
11. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments
12. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments
13. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
14. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
15. Set Nasi Ikan Bakar & Air Asam
16. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
17. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
18. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
19. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
20. Set Nasi Dagang Terengganu
21. Set Nasi Minyak Terengganu
22.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
23 Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn
M.E.P Untuk ke semua Menu
Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
Tips-tips menyediakan hidangan mengikut menu katering / restoran untuk 10-1000 pax
Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
KURSUS 7 NASI LEMAK ANTARABANGSA
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Menyediakan Nasi lemak berlemak & Wangi
Penyediaan PES Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Sekiranya anda ingin Adds On subjek NASI LEMAK ANTARABANGSA yang lain
Rendang ayam RM300
Rendang daging RM300
Sambal goreng bilis , kentang dan kacang RM300
Rendang limpa lembu RM300
Rendang kerang RM300
Sambal paru RM300
Sambal udang petai RM300
Sambal telur goreng / telur rebus RM300
Ayam goreng berlada RM300
Paru goreng berlada RM300
Rendang hati ayam RM300
KURSUS 7 ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT & RESTORAN
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Pilihan Pelajar :
1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
Asas Penyediaan Mess En Place-
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan
KURSUS 8 ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
Penyimpanan yg better untuk peniaga
Penetapan Harga Jualan Dan Portion.
KURSUS 8 SOS YONG TAU FOO DAN TOM YAM ODEN ALA FAMILYMART
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
Sup & Stok Yong Tau Foo Original
PES Tom Yam Oden Ala Familymart
Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
KURSUS 9 MASAKAN KOREA HALAL
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Pilihan Pelajar :
1. Legasi Kimchi
2. Legasi Gimbap / Kimbap
3. Legasi Bibimbap
4. Legasi Ramyeon
5. Legasi Korean Fried Chicken
Asas Membuat Kimchi Asli Korea
Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
Asas Membuat Gimbap Tuna
Asas Membuat Gimbap Telur
Asas membuat Gimbap Sayuran
Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea
Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
Asas Penyediaan Ramyeon Telur
Asas Penyediaan Guksu
Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
Asas Membuat Sos Korea
Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
Cara Menggoreng dengan betul
Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
KURSUS 9 ROTI BENGGALI DAN KACANG POOL
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz benggali yang betul
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 10 BAKING PERSONAL ANEKA BAN MANIS
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul
Suhu dan masa yang tepat
Ban Pizza , ban sosej , ban raisin , soft ban , ban kacang , ban kelapa , roti golok
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 11 BAKING PERSONAL BAGUETTE VIETNAM BANH MI
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul untuk baguette Vietname
Teknik gulungan dan carikan yang betul untuk baguette vietname
Suhu dan masa yang tepat
Pemilihan daging , hirisan ayam , salad , cara buat jeruk lobak merah dan kicap vietnam
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 12 BAKING PERSONAL PIZZA ITALIANO
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Doh Crispy Dan Doh lembut
Canai bersama bahan "Rahsia " utama pizza italiano
Timbangan dan saiz doh pizza yang betul untuk jualan Saiz Personal & Saiz Family
Suhu dan masa yang tepat
Ibu Basic Tomato , Penggunaan herbs italiano , Penggunaan keju yang sesuai
Pepperoni , Hawaian Chicken , Seafood Marinara , Carbonara ( Spicy / Original )
Tips membakar dan berkaitan
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KURSUS 13 BAKING PERSONAL AUSTRIA STRUDLE ( EXPERT )
Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik
Asas membuat Doh sejuk strudle
Cara mencanai doh strudle dengan betul dan tradisi ( mengekalkan keenakan kukit strudle )
Penyediaan Apple filling , Sweet Curd dan Filling special
Tips penyimpanan , penggunaan bahan yang sesuai sebagai penarik strudle
Kos dan cadangan harga jualan
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
Terima Kasih