MAJALAH RASA NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH Chef Obie
Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed & Majalah-majalah masakan tempatan, resepi kali ini merupakan NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH yang telah dikongsikan tahun 2016. InshaAllah semoga perkongsian ulangan kecil ini bermanfaat .
BAHAN-BAHAN:
2 cawan Beras Basmathi | rendam 30 minit
2 sudu sudu makan mentega
½ inci halia | kisar
1 sudu besar rempah Kurma-
1 biji bawang Holland |dicincang halus
2 ulas bawang putih |di halus
1 sudu kecil bunga Lawang
1 batang kulit Kayu Manis
1 sudu kecil buah Pelaga
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar
Gula dan garam secukup rasa
3 ½ cawan air rebusan ayam
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega. Tumis bawang Holland, putih, halia,kulit kayu manis, buah Pelaga, bunga lawang hingga wangi.
Masukkan rempah Kurma, kemudian tambah sedikit air, tumis hingga pencah minyak.
Kemudian tuangkan tumisan ini ke dalama periuk nasi yang berisi beras dan air rebusan ayam. Kacau rata.
Lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah nasi separuh masak masukkan daun ketumbar, kemudiaan biarkan nasi masak.
Nasi siap dihidangkan dengan Ayam Masak Merah.
AYAM MASAK MERAH:
BAHAN-BAHAN AYAM GORENG
500gm ayam | bersihkan dan potong lapan
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam halus
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN MENUMIS:
2 biji bawang besar |kisar
5 ulas bawang merah |kisar
3 sudu makan pes cili kering
2 biji tomato |kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang kulit Kayu Manis
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan | simpul
2cm belacan | kisar
Air secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Untuk ayam goreng. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis, tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar diikuti pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air dan biarkan ia mereneh,
masukkan belacan, garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah secukup rasa, kecilkan api dan masukkan ayam goreng dan gaul rata.
Ayam sedia dihidangkan dengan Nasi Kurma.
INFO CHEF OBIE :
Selain Ayam Masak Merah, nasi ini boleh dipelbagaikan lauknya, termasuk dengan daging atau kambing. Ikut kesukaan keluarga anda.
Saiz Hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak: 45 minit
Jenis masakan: Menu utama
Keistimewaan: Sedap dan berperisa
Cara memasak, tumis dan reneh
Anggaran kos: RM26.00
KURSUS MASAKAN KATERING DAN RESTORAN POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .
Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini !
Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini.
Anda juga diberi pilihan subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.
InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )