CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 11 Ogos 2023

Cara Buat Kuih Seri Muka Yang Sedap Dan Mudah Oleh Chef Obie

Cara Buat Kuih Seri Muka Yang Sedap Dan Mudah Oleh Chef Obie 

 Salam Jumaaat ,Anda tak perlu susah hati sangat kalau nak buat kuih Tradisional " SERI MUKA" kerana chef obie kongsikan cara yang mudah dan cun kejadiannya InsaAllah, Semoga Anda yang tercari-cari resepi Kuih tradisional ini dapat membuat dengan cantik dan sedap !

Doakan..kesihatan & kemurahan rezeki chef obie yea...kecil sahaja perkongsian ini, tapi mengharap manfaat yang berterusan kepada yang memerlukannya.
Jom kite terus ke resepi Seri Muka chef obie
**Guna loyang 10 x 10
Lapik dgn plastik
Bahan Utama*
500gm Beras Pulut Susu
900ml-1 liter Air
1 paket Santan Emma
4 sdb Minyak Kelapa Medetop
1 sdt Garam Kasar
Seiikat daun pandan
Cara Penyediaan:
1.Masukkan dlm pot rice cooker,masuk semua bahan.tanak seperti nasi Putih,simple Tak payah Kukus pulut.ni Cara bizz.Cara chef Obie




2.Setelah Masak ,pindahkan pulut ke Dlm loyang yg tlh dilapik dgn plastik Dan sapuan Minyak, Padatkan permukaan pulut.


Ingin RESEPI WANTAN ?
Bahan Atas *
160gm Tepung Gandum
6 sdb Tepung Ubi
4 biji Telur
800ml Air kisar daun pandan ( 8 helai daun pandan tua )
2 paket Santan EMMA
180gm Gula Pasir
1 sdt Garam
Cara Penyediaan:
1 Satukan ke semua bahan diatas dlm blender,blender sebati.Kemudian Masak dlm pot & kacau konsisten sehingga adunan memekat matikan api.( gunakan whisk ).



2 Tuang adunan ke atas permukaan pulut dlm loyang yg telah diletak dlm pengukus yg mendidih.


3.Tutup pengukus,Kukus selama 20 minit shj.buka penutup & matikan api.
Biar sejuk sebentar,sebelum dipotong..kalau anda Buat masih fail..walau dah diberi resepi chef yg simple ni...chef no Komen la..mau kena berguru jugak dgn chef...okay selamat mencuba..semoga Ade happy diwajah anda Hari ini..kepada yang belum folow Chef Obie Di Facebook atau socmed yg lain .Sila boleh Follow yea...supaya tidak terlepas posting-posting daripada chef.
Facebook : chefobie untold
Tiktok : @chefobie
Tiktok : @tempahankatering
Tiktok : @pelukisupahan
Instagram : @chef_obie_official
Page Diari Kelas Chef Obie
Page Baazar Chef Obie



InshaAllah semoga bermanfaat , perkongsian cara buat kuih seri muka ini telah diulang kongsi sejak tahun 2014 di socmed milik .
Disini ada Perkongsian informasi berkenaan kursus masakan perniagaan , baking dan komersial - Chef Obie.Obie aktif membantu peniaga dan usahawan baru tempatan dan luar ini sejak tahun 2012 beratus testimoni untuk dicontohi .

KURSUS MASAKAN CHAR KUEY TEOW POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24

Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.

MGJ CONSULTANCY

Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.


















KURSUS 4 CHAR KUEY TEOW ( CKT )

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik 

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign