CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 19 Julai 2024

Faktor Lama Anda Berada Dalam Jamban

Assalammualaikum wbt Kesayangan Semua 

❤️ Hujung minggu hadir dengan bersemangat ✅ Korang Rasa Korang yg mana satu ? Sesekali kita tidak terlalu serious dan santai-santai aje....

Faktor Lama Anda Berada Dalam Jamban

1.Toilet Selesa Rasa Rugi Kalau Keluar Cepat2
2.Lari Dari Masalah Boss / Isteri /Rakan Sekerja
3.Main Judi hp
4.Main Games hp
5.Cari ilham berkenaan Kerja & Kau Ilhamku Manbai
6.Persediaan Pengamal Santet
7.Setan 👿 jamban sebagai Bff
8.Jenis memerut & memulas sambil khayal
9.Hubungi scandalicous
10.Mengumpat cara makcik bawang milenia
11.Termenung manjang mikirkan bila nak naik Gaji
12.Lari Dari Cikgu Disiplin mahupun ketua kg
13.Pakse berrie banyak2 sebelum nak makan Sedap
14.Jangan tuduh yg bukan2 , Memang sejenis kalau berrie mesti ambil masa yg lama.
15 Sebab lama sangat menunggu nombor giliran diutc ,satu cara hilangkan boring
16.Mak atau isteri tegur , saya tengok awak jarang berak ni mesti kurang minum air dan tak makan buah ? Lalu awak pun duduk dlm jamban lama lama utk memuaskan hati Insan tersayang.
17.Lupa hari jadi isteri
18.Salah makan Salah kan perut meragam
19.Asal Berrie Lama Aje Ensem
20.Buasir yg tak boleh bawa bincang

It's up to you bro & sister...

Ok have a great day 🤪 Senyum Itu Sedekah Merangkap Awet Muda Trang Tang Tang

MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com

Hilang Pekerjaan Hilang Mata Pencarian Akan Terbuka Peluang Rezeki Baru Untuk Anda- Chef Obie

Buntu Tidak tahu apa yang perlu dibuat setelah hilang pekerjaan hilang mata pencarian secara tiba-tiba akibat syarikat terpaksa gulung tikar?

Bertenang dan sabar duhai hati , Kerana sebelum ini anda tidak pernah terlintas untuk hadapi kehilangan pekerjaan @ karier dengan cara seperti itu.

Assalammualaikum wbt selawat dan selawat juga salam untuk junjungan mulia nabi Muhammad saw Ayuh bangkit kuatkan hati dan tanamkan semangat untuk redha menerima ujian tersebut dan terus kuat menjalani kehidupan dihadapan dengan hidup yang baru. Mohon kepada Allah swt agar Anda diberi ilham dijumpakan rezeki-rezeki yang terbaik dalam menjalani kehidupan dengan diberi nikmat rezeki yang berkat dan melimpah ruah

Kepada anda yang sedang diuji situasi seperti ini. Chef Obie doakan semoga anda semua mampu menghadapi ujian hidup dengan penuh rasa redha tanpa mengeluh dan rasa kecewa.Anggap anda sedang melalui fasa baru dalam hidup , penghijrahan yang akan memacu kejayaan anda di masa hadapan.

Keberuntungan tidak sama setiap dari kita , tapi nikmat susah , senang , sedih , kecewa ,pahit, gembira semua itu sama bezanya hanya persekitaran dalam kehidupan .

Anda mungkin diberhentikan kerja dengan wang pampasan , anda juga mungkin diberhentikan tanpa sebarang wang ehsan mahupun bantuan. Tapi dengan situasi itulah yang akan menjadikan anda seseorang .

Chef Obie hanya berkongsikan pandangan pilihan bagaimana cara anda memulakan karier baru dengan berniaga berasaskan makanan.Tolak tepi soal malu atau jauh dengan level kerja anda yang dulu, sekarang ini anda perlu berpijak dibumi yang nyata, hanya industri makanan yang aktif dapat membantu mereka diluar sana untuk sara hidup dengan cepat . Base kepada pengalaman Chef Obie membentuk , mengajar , perundingan makanan sejak 2012 hingga kini dan 3 tahun Sebelum wabak Covid 19 muncul sebenarnya telah ada lapangan kerja profesional iaitu dalam bidang  kejuruteraan yang  telah mula merundum dan membuang pekerja jurutera mereka , golongan profesional ini juga sungguh rasional dalam memikirkan hala tuju hidup dan karier mereka yang baru iaitu sebagai peniaga dan usahawan berasaskan makanan. Tahniah untuk anda anak didik Chef Obie !

Pilihan 1 Anda memulakan perniagaan dengan apa yang anda ada dan kos yang amat terhad

Pilihan 2 Anda memulakan perniagaan dengan kemampuan anda dalam merencana perniagaan dengan lebih proper, sama ada sewa premis , menggaji pekerja atau pembantu dan peri pentingnya bersedia pergi ke kelas masakan perniagaan yang anda akan pilih untuk ibu ilmu jangka masa panjang perniagaan anda yang disesuaikan dengan norma hidup hari ini.Kes yang ini anda ada kemampuan dari segi keewangan .

Jika anda dalam situasi Pilihan 1

Modal yang ada RM50 – RM100

Chef Obie beri Contoh , Anda telah membuat keputusan untuk berniaga Nasi Lemak

Mengapa Nasi Lemak sebagai pilihan ? Percayalah ramai mana peniaga nasi lemak diluar sana , di tempat tinggal anda,jangan risau, InshaAllah tetap akan ada rezeki dan pelanggannya tersendiri . Tapi perlulah nasi lemaknya sedap dan terjagalah hasil jualannya itu.

Maka terjadilah anda sebagai Saudagar Nasi Lemak. Anda mula bertanya ‘Aku tak pandai masak , dulu aku line leader kat kilang ,jawapannya aku perlu belajar dan perlu cuba memasak sendiri nasi lemak , perkongsian resepi nasi lemak yang percuma ada banyak di internet media social , Chef Obie juga ada kongsikan.Nanti boleh cuba , resepi nasi lemak dan sambal tumis yang sedap juga ada. 

Tiba-tiba anda rasa susah hati pula , nak berniaga di mana yea ? di taman perumahan dah ada beberapa tapak rambo yang menjual nasi lemak senang kata ramailah yang berniaga nasi lemak, anda jangan susah hati anda sama sahaja seperti mereka yang lebih awal berniaga , anda carilah lokasi sedikit jarak dan selamat untuk pelanggan membeli , jangan pula buka payung atau khemah di atas jalan raya , tepi jalan dalam sikit , common sense aje. Depan bank pun boleh , atau buka bonet kereta on aje di lokasi yang anda rasa menarik dan sesuai , berniaga nasi lemak ni tidak semestinya waktu pagi aje , boleh juga berniaga waktu petang . Untuk permulaan jangan buat banyak-banyak sebab pelanggan tidak tahu lagi akan kesedapan nasi lemak anda itu. Bulan pertama

Setiap hari anda hanya buat 40 pax sahaja . Nasi Lemak Kosong atau Nasi Lemak Ikan Bilis atau Nasi Lemak Ikan Asin ( Buat satu jenis sahaja ) Modal pun limit kan. bermakna Anda hanya gunakan 4 kg beras setiap hari .


Manakala ini dia Nasi Lemak Chef Obie
( 10 orang )
Bahan untuk Nasi
1 kg Beras ( dicuci bersih ) beli beras yg paling murah ( beras hancur lagi bagus utk nasi lemak )
4 helai daun pandan cuci simpul rapi atau 2 serai diketuk ( option- sekiranya tiada

daun pandan )
1 cawan Santan Segar atau 1 kotak kecil Santan KARA
1/2 cawan Minyak Masak
Air secukupnya
1 inci Halia tidak perlu diketuk
1 sdm garam
1 sdm gula perang @ gula pasir
Cara Penyediaan :
1.Satukan ke semua bahan diatas dlm periuk nasi.
2.Tanak nasi seperti biasa.


Masih dalam Pilihan 1

Chef Obie beri contoh yang lain pula, mungkin anda telah membuat keputusan untuk berniaga frozen food dan kuih frozen yang menjadi pilihan adalah Kuih Karipap Sardin. Ayuh dengan pantas cuba lah try and error perkongsian Video di you Tube dari Chef Obie “ Karipap Sardin “ yang telah membantu ramai orang diluar sana. Malah ada yang telah berkongsi pengalaman menggunakan resepi Chef Obie ini dalam diam telah Berjaya menjual dan mempunyai pelanggan tetap.baik berniaga kecil keilan , ambil tempahan , berniaga depan rumah , berniaga pasar malam . Alhamdulillah beliau berada di putrajaya ada dari Penang , Melaka , Kedah , Kl , Johor , Sabah dan Sarawak .Tiada yang mustahil dalam hidup ini jika anda percaya kepada barang dangangan anda dan konsisten menjual dan mempromosi dengan cara sendiri. Tidak kisah anda jual dalam media social mahupun offline keduanya amat diperlukan.

Tanggungjawab sosial ini ikhlas dibawa oleh Chef Obie MGJ CONSULTANCY. 

Pilihan 2 

Sekiranya ingin lebih serious Chef Obie sukacita menggalakkan anda join Siri KELAS MASAKAN PERNIAGAAN BAKING DAN KOMERSIAL 2024

Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2024 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.

KURSUS 1 WESTERN FOOD

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce

Sekiranya anda ingin Adds On subjek western food yang lain
Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM500
Lamb Chop atau Lamb Rack Primium RM500
Mint Sauce & BBQ Pepper Sauce RM300
Fish And Chips ,Irish Tartar Dressing & Garlic Dressing RM1500
Chicken Lasagna RM500
Beef Lasagna RM500
Chicken Bolognese RM500
Beef Bolognese RM500
Wild Mushroom Soup RM300
Asparagus Soup RM300
Clam Chowder RM300
French Onion Soup RM300
Smash Burger Beef Patties RM500
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
1000 island & BBQ hot Sauce RM300
Creamy Taco dressing & Garlic Dressing RM300
Custom Set Kelas Steak & Platting - RM1700


KURSUS 2 SATAY AYAM 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap 
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan

KURSUS 3 SATAY DAGING

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Ibu sambal satay
Ibu kuah kacang marbeles
Asas penggunaan bahan satay terbaik & sedap 
Penyediaan kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan nasi impit
Perapan yang betul
Cara memotong daging lembu dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara mencucuk satay
Cara membakar satay dengan betul & Wangi
Cara penyimpanan frozen
Kos dan cadangan harga jualan



KURSUS 4 CHAR KUEY TEOW ( CKT )

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

KURSUS 4.i GORENGAN WOK ALA CARTE    - Nasi Goreng Kampung , Yong Chow , Nasi Goreng Ikan Masin atau Nasi Goreng Ayam Crispy , Mee Goreng , Maggi goreng , Bihun Goreng

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Penyediaan Bahan Asas Ala carte.
Sukatan untuk 1 portion ordering.
Masa gorengan yang diperlukan.
Kesesuaian platting
Penggunaan Standard Resepi
Kos & Cadangan Harga Jualan 


KURSUS 5 MEE KARI NYONYA

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI NYONYA 
Asas membuat PASTE MEE KARI NYONYA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN

Sekiranya anda ingin Adds On subjek MEE KARI NYONYA yang lain
Paste air longan RM300


KURSUS 6 MASAKAN KATERING DAN RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pelajar Pilih 1 sahaja subjek dibawah :

1. Set Nasi Minyak Mewangi 
2. Set Nasi Beriyani Johor
3. Set Nasi Hujan Panas 
4. Set Nasi Tomato
5. Set Nasi Kabuli 
6. Set Nasi Beringin
7. Set Nasi Ambeng Jawa
8. Set Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
9. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
10. Set Nasi Ayam Golden Roasted & Condiments
11. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments
12. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments
13. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
14. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
15. Set Nasi Ikan Bakar & Air Asam
16. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
17. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
18. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
19. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
20. Set Nasi Dagang Terengganu
21. Set Nasi Minyak Terengganu
22.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
23 Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn 

M.E.P Untuk ke semua Menu
Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
Tips-tips menyediakan hidangan mengikut menu katering / restoran 
Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.



KURSUS 7 NASI LEMAK ANTARABANGSA

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menyediakan Nasi lemak berlemak & Wangi 
Penyediaan PES Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah


KURSUS 7 ANEKA MEE FOOD COURT & RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pelajar Pilih 1 sahaja subjek dibawah : :

1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments

Asas Penyediaan Mess En Place- 
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan


KURSUS 8 ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
Penyimpanan yg better untuk peniaga
Penetapan Harga Jualan Dan Portion.


KURSUS 8 SOS YONG TAU FOO DAN TOM YAM ODEN ALA FAMILYMART

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 
Sup & Stok Yong Tau Foo Original
PES Tom Yam Oden Ala Familymart

Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.


KURSUS 9 MASAKAN KOREA HALAL

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Pilihan Pelajar :
1. Legasi Kimchi
2. Legasi Gimbap / Kimbap
3. Legasi Bibimbap
4. Legasi Ramyeon
5. Legasi Korean Fried Chicken

Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
Asas Membuat Gimbap Tuna 
Asas Membuat Gimbap Telur
Asas membuat Gimbap Sayuran

Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea

Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
Asas Penyediaan Ramyeon Telur
Asas Penyediaan Guksu

Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
Asas Membuat Sos Korea
Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
Cara Menggoreng dengan betul
Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken

KURSUS 9 ROTI BENGGALI DAN KACANG POOL

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik

Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz benggali yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan



Pelajar juga boleh Adds On Menu lauk pauk dibawah ini sekiranya perlu ✅

Rendang Ayam Minang RM400
Rendang Ayam Berkuah RM400
Rendang Ayam  Pilihan Cara Jawa / Bugis / Melayu RM450
Rendang Ayam Gaya Masak Hotel RM450
Rendang Tok ( Daging ) RM500
Rendang Daging Berkuah RM500
Masak Lemak Ayam RM400
Masak Lemak Cili Api Ayam Berkentang RM400
Ayam Masak Kapitan RM400
Ayam Masak Beriani Johor RM400
Kari Ayam Berkentang RM400
Gulai Kari Ayam RM400
Ayam Masak Merah Mewangi RM400 
Ayam Masak Rose RM400
Ayam Masak Tomato RM400
Ayam Masak Bumbu Bali RM400
Ayam  Masak Kalio RM400
Ayam Goreng Berempah RM400
Kari Ayam Bangladesh RM400
Ayam Goreng Mamak RM400
Ayam / Daging Masak Paprik Hotel RM400
Ayam Masak Madu Mamak RM400
Ayam Masak Varuval RM400
Sup Ayam Thai RM400
Sup Ayam Mamak RM400
Ayam Masak Kerutuk RM400
Ayam Masak Ungkep RM400
Ayam Masak Kicap Nasi Ambeng RM400
Ayam Masak Kung Pao Ala Hotel RM400
Ayam Masak Kam Heong Ala Hotel RM400
Ayam Masak Halia Ala Hotel RM400
Ayam Masak Hijau RM400
Ayam Masak Sos Tiram & Cili Kering RM400
Gulai Ayam Kelantan RM400
Ayam Masak Kuzi RM400
Ayam Percik RM450
Kari Ayam Kentang Berkerisik RM400
Ayam Masak Berlado RM400
Ayam Masak Kurma Berkentang RM400
Ayam Goreng Korea RM400
Ayam Buttermilk RM400
Ayam Masak Teriyaki RM400
Bergedil Ayam RM400

Kari Daging Berkentang RM450
Daging Black Pepper Chinese Style RM450
Daging Masak Hitam Mamak RM450
Daging Goreng Kunyit RM450
Daging Masak Kerutuk Terengganu RM450
Gulai Daging Utara RM450
Bergedil Daging RM450
Stew Daging RM450
Sup Tulang / Gearbox  Singapore ( Merah ) RM450
Daging Masak Beriani RM450
Sup Tulang Mamak RM450
Kari Kambing RM450
Kambing Masak Beriani RM450
Stew Kambing RM450
Kambing Masak Kurma RM450
Kambing Masak Kuzi RM450
Sup Kambing Mamak RM450

Sambal Sotong Kering RM400
Sambal Tumis Sotong RM400
Sotong Goreng Tepung RM400
Sotong Masak Hitam RM400
Sotong Rendam Masak Kicap RM400
Sambal Sotong Sumbat Telur RM450
Kerabu Sotong RM400
Sotong Masak Lemak Padang RM400
Sotong Masak 3 Rasa RM400
Masak Lemak Sotong RM400
Sotong Masak Serai Berkuah RM400
Sotong Masak Kari RM400
Sotong Masak Sos Tiram RM400
Sotong Goreng Kunyit RM400

Sambal Udang Petai RM400
Udang Masak Di Raja RM400
Kari Udang Berkentang RM400
Udang Nenas Masak Lemak Cili Api RM400
Ikan Asin Talang Masak Lemak Nenas RM400
Kari Udang Masak India Selatan RM40
Udang Masak Berempah RM400
Udang Masak Merah RM400
Udang Masak Manis RM400
Rendang Udang RM400
Udang Goreng Berempah RM400
Udang Masak Salted Egg RM400
Udang Masak Sos Tiram RM400
Udang Masak Kari Masalah RM400
Udang Masak Lemak Hijau RM400
Udang Masak Kam Heong RM400

KURSUS 10 KELAS BUAT SHAWARMA

 https://youtu.be/ZcM4ZpUAAdc?si=XYQdmNjkh7ssWFBV

Jom Belajar Buat Shawarma Bersamas Chef Obie ✅
Dalam Kelas Shawarma
Siri Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie 2024

Fees RM3000
Fees RM2700 Pesara / Ibu Bapa Tunggal / Penjaga OKU

Intipati

Belajar Marinated Shawarma 20 Kg Ayam
Penggunaan Rahsia Rempah Ratus Arab Yg Sedap
Belajar Buat Dressing Tx Yang Mantap Sos Txx Berhantu Shawarma
Pelajar di Ajar Menggunakan Shawarma Machine Gas / Shawarma Kebab Griller Yg Di Bawa Pelajar
Sukatan belajar standardize resepi
Cara Penyediaan Shawarma Yg Betul
Cadangan Harga Jualan

***Jika Pelajar Request Belajar Shawarma Daging ( Beef )
Fees RM3300
Fees RM2900 Pesara / Ibu Bapa Tunggal / Penjaga OKU

***Pelajar Wajib Bawa Shawarma / Kebab Machine Gas atau Griller Sendiri Ke Kelas.
***Pelajar akan Bawa Pulang Semua Hasil Shawarma Yang Dipelajari.





BAKING PERSONAL ANEKA BAN MANIS 

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Ban Pizza , ban sosej , ban raisin , soft ban , ban kacang , ban kelapa , roti golok
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL BAGUETTE VIETNAM BANH MI

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul untuk baguette Vietname
Teknik gulungan dan carikan yang betul untuk baguette vietname
Suhu dan masa yang tepat
Pemilihan daging , hirisan ayam , salad , cara buat jeruk lobak merah dan kicap vietnam
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL PIZZA ITALIANO

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Doh Crispy Dan Doh lembut
Canai bersama bahan "Rahsia " utama pizza italiano
Timbangan dan saiz doh pizza yang betul untuk jualan Saiz Personal  & Saiz Family
Suhu dan masa yang tepat
Ibu Basic Tomato , Penggunaan herbs italiano , Penggunaan keju yang sesuai
Pepperoni , Hawaian Chicken , Seafood Marinara , Carbonara ( Spicy / Original )
Tips membakar dan berkaitan
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan

BAKING PERSONAL ANEKA SWISS ROLL

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
tidak menggunakan instant flour
Asas membuat skin tiger 
Asas membuat filling cream vanilla 
Penggunaan flavor tertentu dan sukatan yang tepat
Teknik menggulung dengan kemas dan mudah
Teknik memotong dan membungkus

BAKING PERSONAL ANEKA BUTTERCAKE

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
Pemilihan jenis butter
2 teknik membuat buttercake
Gaya eropah & american
Teknik campuran bahan lain untuk menghasilkan kek butter pilihan nda sendiri
Kek Double Coklat Butter juga anda pelajari hingga disesuaikan sukatan untuk membuat cupcake.

BAKING PERSONAL ANEKA CHEESECAKE

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat adunan yang tepat untuk saiz tertentu
American cheesecake & gaya eropah akan dipelajari
Teknik chilled juga dipelajari
Pembuatan filling  Strawbery / Bluberry dan Mango
Teknik Crumble dan penggunaan bahan mudah sebagai base.
Portion chilled dalam plastik container pastry cafe.

BAKING PERSONAL AUSTRIA STRUDLE ( EXPERT )

Yuran RM 2000 Normal , Yuran RM1700 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Asas membuat Doh sejuk strudle
Cara mencanai doh strudle dengan betul dan tradisi ( mengekalkan keenakan kukit strudle )
Penyediaan Apple filling , Sweet Curd dan Filling special 
Tips penyimpanan , penggunaan bahan yang sesuai sebagai penarik strudle
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS ROTI BENGGALI & KACANG POOL
Yuran RM 3000 Normal , Yuran RM2500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku

Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan  & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz roti benggali yang betul 
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan

KELAS TALAM PELANGI NYONYA & TALAM PANDAN NYONYA + Tips Penjagaan
Yuran RM 3000 Normal , Yuran RM2500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku 

Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Penyediaan & Penggunaan Bahan Tepat
Cara Kukus Tradisional
Tekstur Dan Rasa Nyonya Dikekalkan

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 1030 pagi
Tarikh Kelas : Sila whtasApp atau hubungi Chef Obie untuk pilihan Tarikh kelas anda http://www.wasap.my/60172260719
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Semoga kembali ceria kepada hati-hati yang sedih , hari ini Chef Obie nak berkongsi sedikit ilmu , mudah-mudahan ada manfaatnya bersama.Chef pilih tajuk KARIPAP , memang lah command sangat kuih ni , tapi anda pasti ada yang tak tahu juga jenis-jenis karipap dan asal usulnya


Semoga bertambah sedikit lagi ilmu hari ni yea..

Jom layan..

Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia,
Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa,
bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang.
Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap,
adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.
Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut,
yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa.
Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam.
Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.

Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.
Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff,
tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap.
Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap
dan curry puff tidak sama.
Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.
Kuih karipap juga merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat kerajaan atau pun swasta.
Biasanya ia di sertakan dengan kopi dan teh o panas menyebabkan keadaan mesyuarat rasmi lebih ceria.

Karipap daging

Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging.

Karipap ayam

Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ia juga, merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang.

Temosa/Karipap ikan

Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain, tetapi ia mempunyai inti asas yang diperbuat daripada ikan yang digoreng kering bersama bawang dan isi kelapa muda. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas.Terkenal di Pahang

Karipap sardin
Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti, kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.

Karipap pusing

Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing.Karipap ini juga lebih sedap berbanding karipap yang lain kerana kulitnya yang lebih garing.Intinya dari keledek atau kentang dan bahan perasa dari serbuk kari.

Karipap mini


Karipap ini bersaiz kecil dari karipap yang ada. Kebanyakkan isi karipap ini diisi dengan serunding ikan.

Resepi Karipap Pusing Rangup

(KULIT LUAR)

Doh Minyak:-
350gm tepung gandum
30gm marjerin/ minyak masak
air ais+garam

Cara Membuat

1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.
2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.
3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit


(KULIT DALAM)

Doh Marjerin:-

150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin

Cara Membuat :

1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,
2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.
3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis
Boleh double kan resepi.

Manakala untuk resepi Inti Karipap

Bahan

500 gm ubi kentang di buang kulit dan dipotong dadu kecil
3/4 cawan Air
1 paket Rempah Kari Ikan @ Daging 
1 Biji Bawang Merah ( kisar )
2 sudu besar Udang Kering
sedikit daun sup dihiris
4 sudu besar Gula pasir
3/4 sudu besar Garam
1 sudu kecil perasa atau stok pati ayam

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak , tumiskan bawang dan udang kering sehingga pecah minyak, masukkan rempah kari.Kacau mesra dan masukkan air.

2.Masukkan kentang dan biar mendidih, kacau perlahan-lahan.

3.Apabila hampir mengering , masukkan gula garam dan stok,kacau sehingga megering, taburkan daun sup kacau sebentar dan matikan api. 

4.Sejukkan dahulu inti sebelum digunakan .Bagi mengelakkan karipap cepat basi atau rosak.

Anda boleh gunakan resepi karipap pusing ini untuk kegunaan anda sama ada untuk berniaga mahupun untuk keluarga.InshaAllah anda buat pasti menjadi,..




Chef Obie dalam slot Borak Kopitiam bersama 2 pengacara Zack Merican dan Muaz Mohamed dengan tema Rasa Antarabangsa Masakan Belanda pada Ahad 20 Mac 2022.

Sukacita Chef Obie kongsikan 6 Menu Masakan Belanda seperti Bitterballen , Dutch Buttercake , Hotspot , Dutch Oven Bread , Dutch Chocolate Mousse dan 'Demo' pada hari tersebut adalah Hussar Salad .







Chef Obie berpengalaman menyediakan menu antarabangsa seperti " Masakan Belanda " di era tahun 2001 / 2002 Karier Chef Obie bermula di Negara Belanda atau juga dikenali dengan Negara Holland atau Netherland. Kemudian kembali di Malaysia Chef Obie dilatih pula oleh 2 orang Sifu yang hebat iaitu Executive Chef William H Hewitt dan Executive Pastry Chef Golden Hand Mahmood untuk mendalami penyediaan masakan dan baking eropah- Belanda ini. Bersama mereka Chef Obie berpengalaman menyediakan hidangan masakan , pastry , bakeri dan konfeksi untuk VVIP luar negara mahupun tempatan .





Kembali kepada rasa antarabangsa Masakan Belanda Chef Obie. Tinggi harapan Chef Obie dan amat berharap penerimaan masyarakat tempatan Malaysia terhadap Masakan Belanda ini sama seperti penerimaan masakan barat yang lain seperti masakan itali , masakan uk dan us. Masakan Belanda popular dinegara jiran kita Indonesia, masyarakat umum faham akan sejarah Penaklukan Belanda di sana sehingga budaya masakan tempias dan mudah diterima. 



Chef Obie Pasti kebanyakan rakyat negara kita belum pernah menikmati hidangan Belanda ini. Cubalah menerima pelbagai menu dan hidangan Masakan Belanda sama ada melalui media internet mahupun hadir ke kelas masakan khas Belanda ini. Masakan Belanda ini mudah disediakan dan sedap ! tidak memerlukan herba-herba yang banyak mahupun sukar untuk dicari penyediaan bahannya. Anda WAJIB cuba makan , cuba masak dan cuba baking .

Chef Obie juga ada kongsikan Resepi DUTCH BUTTERCAKE di You tube OBtv , Ia mudah disediakan selain sedap dinikmati dan boleh dijadikan jualan kepada baker-baker online tempatan boleh selit menu baru ! Boleh juga dijadikan sebagai kek Raya tahun ini.

Kepada anak didik Chef Obie di Semenanjung , Sabah Dan Sarawak , Terima kasih kerana sejak tahun 2012 hingga kini telah membawa ilmu masakan barat dalam perniagaan masing-masing. Semoga kalian terus maju jaya dan teruslah menggali ilmu masakan dan perniagaan mengikut kesesuaian ekonomi dan negara.

Chef Obie AKTIF mengadakan 

1.KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 

2.KURSUS/PROGRAM UNTUK BAKAL PESARA 


MGJ CONSULTANCY

#chefobie #chefobiefnbconsultant #gunawan #illustrator #pelukisupahan #katakatabijak #katakata #katakatamotivasi #Soalan #ujiminda

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign