Halaman
- Laman utama
- KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024
- KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA KERAJAAN DAN SWASTA 2023 / 24
- ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
- TEMPAHAN KEK & PETITS
- RESEPI KUIH TRADISIONAL
- RESEPI KEK & PASTRY
- RESEPI MASAKAN
- RESEPI REMPAH RATUS
- MEDIA
- SYARIKAT MGJ CONSULTANCY & MGJ SERVICES
- MALAYSIA HOT PROPERTIES 2023
- SKY CHEF CATERING KL Buffet & Tapau 2023
- TEMPAHAN TART NENAS LEJEN
- Bazaar Chef Obie
CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY
CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
obieber
Isnin, 16 Februari 2015
Resepi Ais Krim Mint Chocolate Chips Ala Baskin Robbins & Frozen - Let It Go
Resepi Ice Cream Mint Chocolate Chips Baskin Robbins
Bahan
4 biji Kuning Telur
1 biji Telur
300gm Gula Castor
50gm Gula Perang
500ml Susu uht ( Ducth Lady / Magnolia / HL )
100gm Pistachio Paste
800gm Whipping Cream ( Anchor Brand )
1 sudu besar Flavor Peppermint
100 gm chocolate chip Kouverture+ dark coklat ( di cincang )
pewarna hijau epal
Cara Buat
1.Pukul Telur kuning + telur + gula castor sehingga separuh gebu , kemudian masukkan gula perang teruskan pukul sehingga gebu.
2.Dalam pot- panaskan susu coklat + pistachio paste + Flavour Peppermint , pastikan jangan sampai mendidih , cukup sekadar panas - panas suam . Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kental .
3.Kemudian masanya untuk mencampurkan susu uht bersama bahan yang telah dipanaskan tadi ke dalam whipping cream yang telah dipukul kental ( sila guna spatula plastik atau wooden ) kaup dan kacau perlahan dan bahan terakhir jangan lupa yea.. masukkan coklat yang telah dicincang kasar , pewarna hijau kacau lagi sehingga sebati.
4.Tuangkan ke dalam bekas plastik container untuk disejukkan.Simpan dalam freezer sebaiknya 24 jam.
Selamat mencuba resepi ais krim ini...
dan selamat melayan video music dari Demi Lovato ost Frozen - Let It Go
febret lagu anak-anak buah chef obie...
Let it go, let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, Let it go
Turn my back and slam the door
The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation, and it looks like I'm the queen
The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn't keep it in
Heaven knows I tried
Don't let them in, don't let them see
Be the good girl you always had to be
Conceal, don't feel, don't let them know
Well now they know
Let it go, let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn my back and slam the door
And here I stand
And here I'll stay
Let it go, let it go
The cold never bothered me anyway
It's funny how some distance makes everything seem small
And the fears that once controlled me can't get to me at all
Up here in the cold thin air I finally can breathe
I know I left a life behind but I'm too relieved to grieve
Let it go, Let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, Let it go,
Turn my back and slam the door
And here I stand
And here I'll stay
Let it go, let it go
The cold never bothered me anyway
Standing - frozen in the life I've chosen
You won't find me, the past is so behind me
Buried in the snow
Let it go, let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, let it go,
Turn my back and slam the door
And here I stand
And here I'll stay
Let it go, let it go
The cold never bothered me anyway...
(let the music go on)
let it go, let it go
Let it go, let it go
7 Komen
7 ulasan:
- nieyra berkata...
-
auu , my fav ice cream . i like your blog =) . thanks for sharing ;)
- 19 Ogos 2015 pada 6:43 PTG [Balas Komen]
- Chef Obie berkata...
-
@nieyraTerima kasih juge..sudi lawat blog chef obie...sharing is caring
- 25 Ogos 2015 pada 3:00 PTG [Balas Komen]
- Sylvia berkata...
-
Boleh tanya , boleh buat pencerahan untuk no.2 ? Panaskan susu coklat tu macam mana ? Susu coklat tu xda dlm kandungan bahan
- 24 November 2015 pada 5:36 PG [Balas Komen]
- Chef Obie berkata...
-
susu coklat tu refer for susu uht, actually boleh boleh guna untuk resepi ice cream coklat. Maaf yea sbb terbawa-bawa dan terpengaruh dengan resepi yang biasa chef layan.. ice cream coklat.@Sylvia
- 24 November 2015 pada 10:56 PTG [Balas Komen]
- Sofea berkata...
-
Boleh tak kalau tanpa pistachio paste ? Atau boleh digantikan dgn yg lain ?
- 31 Januari 2021 pada 3:09 PTG [Balas Komen]
- Sofea berkata...
-
Kalau tanpa pistachio boleh ke ? Atau boleh digantikan dgn yg lain ?
- 31 Januari 2021 pada 3:09 PTG [Balas Komen]
- Sofea berkata...
-
Kalau tanpa pistachio boleh ke ? Atau boleh digantikan dgn yg lain ?
- 31 Januari 2021 pada 3:09 PTG [Balas Komen]