CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 3 Mac 2015

Resepi Kuih Tradisional : Resepi Pulut Panggang Udang Kering

Resepi Pulut Panggang Udang Kering


Bahan

500gm Beras Pulut ( direndam terlebih dahulu )
1 kotak kecil Santan
Minyak Masak
1 biji Kelapa parut
200gm Udang kering
2 sudu besar Cili giling
Gula , Garam dan serbuk kunyit
Air
Daun pisang ( dipotong mengikut kesesuaian )

Cara buat

1.Kukus Beras Pulut sehingga kembang, sejukkan.

2.Tumis cili giling bersama udang kering sehingga garing , Masukkan ½ cawan air, kelapa parut dan serbuk kunyit 1 sudu besar , perasakan dengan gula dan garam dan kacau sehingga garing. Sejukkan.

3-ambil selembar daun pisang, letak pulut secukupnya dengan tangan anda dilumur sedikit minyak masak dan inti di tengah pulut dibentuk memanjang dan dibalut kemas ,dikunci hujung & pangkal dengan lidi atau pun distapel. Kemudian dipanggang.

Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaram Mac 2015

dan kepada yang melawat blog chef hari ini , anda bertuah kerana dijemput join contest sebab chef obie nak beri hadiah menarik daripada pelbagai penaja, dan istimewa untuk anda- sila klik link dibawah


chef obie sharing video Sofazr Ft Asfan & RJ - Peristiwa




Lirik Peristiwa oleh Sofazr ft Asfan, RJ
Tak pernah ku fikirkan semua kan terjadi

Imaginasi kini jadi realiti
Kau hadir menemani di sisi
Dan ku terima semua sebelum segala tragedi
Pilihan watak berbeza bercantum nafas sehala
Kita bertemu atas nama cinta
Jangan tanya, jangan tanya kenapa ku ingin kamu
Kamu dan aku seharusnya bersatu
Di ambang harapan di penghujung masa
Aku kan setia dalam sela masa
Takkan pernah habis semua air mata
Bila kita kini di dunia berbeza

Telah ku hindari semua

Namun tetap juga semuanya berlaku
Tak mungkin kembali semua
Peristiwa indah di waktu dulu
Namun ku tahu kau tahu
Rasa gila tersakit di hati ini

Ku yang telah mengerti
Betapa ku hancur bila tiadamu
Dan ku yang telah fahami
Betapa ku mati tanpamu di sisi

Check, rangkap kedua ah

Seharusnya kau berada di sisiku
Mengusir sepi malam yang menggangguku
Aku cuba memberi toleransi
Tapi semua mengganggu ku hilang konsentrasi
Aku masih di sini (aku masih di sini)
Masih himpunkan memori lipatan kenangan
Satu kompilasi segala derita kini jadi komplikasi
Masih berlawan dengan diri sendiri
Percaya bukan mudah untuk aku tandingi
Komplikasi di sini aku masih berdiri
Realiti kau tidak lagi berada di sisi
Tenanglah dirimu dalam kedamaian
Walau cerita cita kita tak kesampaian
Aku mengilhamkan segala pada ketentuan
Kesetianku ini sememang tiada kesudahan dan

Berharap berhenti sudah

Tangisan airmata jatuh ke bumi
Biarpun berganti hari
Masih terasa semua yang terjadi
Namun ku tahu kau tahu
Rasa gila tersakit di hati ini

Ku yang telah mengerti

Betapa ku hancur bila tiadamu (bila ku hancur, hancurku melebur dan)
Dan ku yang telah fahami
Betapa ku mati tanpamu di sisi (realitiku mati bila kau tak disisi)

Dan ku yang telah mengerti

Betapa ku hancur bila tiadamu (bila tiadamu semua kan mengganggu)
Dan ku yang telah fahami
Betapa ku mati tanpamu di sisi (segala komplikasi jadi kompilasi)

Ku yang telah mengerti

Betapa ku hancur bila tiadamu (betapa ku hancur bila tiadamu)
Dan ku yang telah fahami
Betapa ku mati tanpamu di sisi (aku mati tanpa kau di sisi)

#peristiwa


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign