Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719
Resepi Candy Kelapa Mudah Popular
Bahan-bahan
2 biji kelapa parut
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )
pewarna merah/hijau/kuning
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Cara Penyediaan :
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci
RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR
"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.
Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "
eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim
RM40.00 sahaja
PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015
Dapatkan Segera !
Cara Pembelian :
Bank In @ Maybank2u RM40.00
Ke Akaun MBB ( MAYBANK )
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil
Info Bukti Pembelian / Pembayaran:
Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke
0172260719