MALAY DELICACIES chef obie : RESEPI CUCUR BADAK MEDETOP
Jumpa lagi chef obie , okay..kali ni resepi kuih tradisional melayu..mudah dan sesuai untuk anda yang mencari resepi yang besar untuk menu majlis anda dan sebagainyelah...selamat mencuba
Bahan Serunding Kelapa Medetop
4 biji kelapa Parut
4 sdb Serbuk Kunyit
4 biji Bawang Merah kisar
4 btg serai diketuk
4 sdb Biji ketubar disangai dan kisar
3/4 cawan gula
2 sdb garam
100gm udang kering kisar
1 cawan minyak kelapa #MEDETOP
Cara Penyediaan :
1.Satukan ke semua bahan diatas bersama kelapa parut ( kecuali minyak kelapa medetop )
2.Masak adunan serunding ini demgan api perlahan , kacau sehingga mewangi dan adunan menjadi ringan dan berbutir.
3.Masukkan kelapa medetop tuang ke atas adunan , kacau mesra , dlm 4 minit kemudian matikan api , dan biar sejuk diluar. Ketepikan sebelum digunakan sebagai inti kepada cucur badak.
Bahan Doh Cucur Badak
6 kg Keledek merah ( boleh campur sedikit keledek putih tetapi tidak digalakkan kerana penyerapan air yg lebih- sila rebus hingga empuk dan tapiskan sebelum dilenyek )
1900 gm Tepung Gandum
1 cawan Tepung Ubi
2 sdb garam
1900 gm Tepung Gandum
1 cawan Tepung Ubi
2 sdb garam
Cara Penyediaan:
1.Satukan ke semua bahan , uli sehingga menjadi doh ( doh agak lembut jadi buatlah dgn penuh kasih sayang )
2.Sila timbang setiap doh yg dibulatkan kpd 40-45gm , manakal serunding 5gm.
3.Bentukkan menjadi bebola dan dileperkan.Buat sehingga selesai.
4.Panaskan minyak medetop, goreng sehingga warna keemasan.
Chef obie
MEDETOP COCONUT COOKING OIL
MEDETOP VCO
MEDETOP COCONUT COOKING OIL
MEDETOP VCO
#medetop #medetopcoconutoil #medetopvco