Salam Hujung minggu netizen,
Hari Sabtu ini, chef obie ingin sharingkan resepi yg juge telah
Hari Sabtu ini, chef obie ingin sharingkan resepi yg juge telah
sharing bersama dalam sebuah majalah masakan tempatan..
boleh la korang mencuba..
dijamin sedap dan mudah!
Mochi kacang merah, pandan dan
coklat
Bahan
Tepung pulut 200gm ( atau anda boleh juga gunakan tepung pulut dari jepun mochiko @ shiratama ko )
Gula 4 sudu makan
Air 200-240ml
Tepung katakuriko sedikit untuk menyaluti mochi
Pewarna merah pink
Inti kacang merah
Kacang merah 200gm
Gula 100gm
Cara membuat
1.adunkan tepung pulut bersama gula ,garamdan air, kacau sehingga rata dan masukkan sedikit pewarna merah pink dalam bekas Loyang.
2.Proses membuat mochi memerlukan anda menyediakan tempat mengukus, Panaskan kukusan, dan anda boleh kukus adunantepung tadi lebih kurang 15 minit.
3.Anda perlu menyediakan dulang, pastikan ianya kering atau anda boleh sediakan parchment paper kemudian taburkan tepung katakuriko.
4. Apabila tepung mochi telah masak dikukusan.angkat dari kukusan dan tuangkan tepung mocha kedalam dulang berisi tepung katakuriko.Ambil sedikit tepung katakuriko di tapak tangan anda supaya tidak melekat semasa proses membentuk mocha kacang merah.
5.Anda dinasihatkan berhati-hati semasa proses membentuk kerana tepung agak panas.Bagikan tepung kepada 16 bahagian atau 18 bahagian, masukkan initinkacang merah dan bentukkan bulat serta sapukan tepung katakuriko dibahagian luar mocha.lakukan sehingga selesai .
6.Manakala cara membuat initi kacang merah , anda perlu merendam kacang ,merah terlebih dahulu, sebaiknya semalaman, kemudian rebus dengan airsehingga lembut dan empuk , apabila kacang merah telah lembut ,baru anda masukkan gula, kerana jika anda masukkan gula dan air sekali, akan menyebabkan kacang merah lambat untuk lembut dan empuk.
Untuk membuat initi anda disarankan membentukkan bebola 20gm setiap satu.
Inti pandan.
Keledek putih 200gm
Gula 40gm
Daun pandan 2 helai( diblender ambil airnya sahaja)
Pandan essence
Cara membuat
1.Rebus keledek sehingga empuk dan lembut, masukkan gula dan air pandan juga pandan essence sehingga kering, gunakan api yang perlahan.Bentukkan bebola 20gm setiap satu sehingga selesai.
Inti Coklat
Dark Coklat Coin 200gm
Gula sirap 120ml
Caranya membuat
1.Panaskan gula sirap dalam pot, apabila telah mulan panas masukkan dark coklat dark coklat coin, kacau sehingga menjadi pekat dan agak kering. Bentukkan bebola 20gm sehingga selesai.
KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018:
Asalammualaikum wbt & Salam Sejahtera netizen,
Chef obie nak war-warkan..
Ada Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Yg Menjadi Pilihan Para Pelajar- Bakal Peniaga/ Peniaga Offline @ Online / Usahawan...
& Terbaru!!!
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )
Anda Boleh Klik link dibawah ini untuk informasi selanjutnya :
👇
WhatsApp
+60172260719 chef obie
+60169166010 PA Nesa
+60169166010 PA Nesa