Assalammualaikm wbt, salam ramadhan lagi...selamat pagi juge kepada anda yang pagi-pagi dah mencari resepi biskut untuk hari raya... chef obie sharingkan resepi biskut berjam yang telah dikongsikan dalam majalah RASA terbitan Karangkraf untuk bulan Ramadhan ini,
Crispy
Rice Peanut Butter @ Bijirin Mentega Kacang
Bahan
150 gm Tepung
Gandum
200 gm Tepung
Jagung
100 gm Emping Jagung ( dikisar )
80 gm Bubble Rice @ Crispy Rice
180 gm Gula Kastor
240 gm Mentega /
Marjerin
2 biji Kuning
Telur
1 sudu kecil Esen
Vanila
1 sudu kecil Garam
Inti
200 gm Peanut Butter / mentega kacang
Cara Membuat
1.Pukul gula kastor
dan mentega sehingga gebu kemudian masukkan kuning telur dan garam juga esen vanilla pukul sebentar.
2.Masukkan bahan kering seperti tepung gandum , tepung
jagung , emping jagung dan crispy rice, gaulkan sehingga sebati dan menjadi
doh.
3.Bnetukkan menjadi bebola kecil dan letakkan diatas Loyang
pembakar yang telah digris dan dilitak kertas minyak @ parchment paper.
4.Bakar pada suhu 150’c selama 18 minit.
5.Apabila telah sejuk, sapukan penut butter pada biskut dan
jadikan sandwich.
Biskut
Gulung Oren Marmalade @ Lingkaran Senja Marmalade
Bahan
100 gm Tepung Gandum
180 gm Tepung
Beras
100 gm Gula kastor
2 sudu besar Air
50 gm Gula
Aising
1 sudu besar Pes Oren
1 biji Parutan Kulit Oren
1 sudu kecil Pewarna
Oren
Inti
200 gm Jam oren Marmalade
Cara membuat
1.Masak gula lastor dan 3 sudu besar air sehingga mendidih ,
tuang kedalam tepung gandum , tepung beras , dan gula aising, uli sehingga
menjadi doh.
2.Bahagikan doh kepada 2 bahagian, stu bahagian dicampur
denga pes oren dan parutan oren juga
pewarna kemudian uli sehingga sebati dan menjadi doh ( boleh tambahkan sedikit
tepung beras jika melekit )
3.Canaikan kedua-dua doh, putih dibahagian bawah manakala
doh oren dibahgian ats kemudian gulungkan.Sejukkan doh sebentar dalam peti
sejuk lebih kurang 1 jam.
4.Potong doh ½ sm, setiap keping yang telah dipotong disusun
diatas Loyang pembakar yang telah digris dan diletakkertas minyak atau
parchment .
5.Bakar pada suhu 160’c sehingga 18 minit.
6.Apabila telah bakar dan sejuk, sapukan jam oren marmalade
dan bentuk menjadi sandwich.
Kepada anda juga jangan ketinggalan untuk mendapatkan ebook chef obie kerana promosi 4 ebook percuma akan berakhir pada penghujung bulan puasa ini iaitu 29 Ramadhan 1435/ 26 Julai 2014.
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang ! Hanya RM10.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719