CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 1 April 2020

#StayAtHome : RESEPI NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE

#StayAtHome : RESEPI NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19

Syukur Ke hadrat Ilahi , kite masih diberi peluang menghirup udara yang percuma , menjalani rutin harian dan mampu untuk muhasabah diri di waktu PKP ini. 
Apa kata minggu ini pilihan untuk memasak bolehlah selit  NASI AYAM MARJERIN PELANGI CHEF OBIE ...  sekiranya ada lebihan mahupun marjerin pelangi dirumah !
* tanpa tumisan tau..


Jom Terus Ke resepinya..

Bahan Sup & Air Rebusan
2 1/2 liter air
Ayam seekor telah potong 4 / 8 / 10 / 12
3 btg Daun Bawang ( guna bahagian setengah ke akar )
3 btg Daun Sup ( guna bahagian setengah ke akar )
1 inci Halia Tua
5 ulas Bawang Putih
1 sdb Garam
Cara Penyediaan :
1.Didihkan air , masukkan ayam Dan ke semua bahan .Biar ia mereneh ,apabila Rebusan telah berkeladak Dan ayam telah masak.keluarkan ayam Dan toskan.





Bahan Nasi Ayam
4 cawan beras
5 1/2 cawan Air rebusan ayam
1 sdb Garam
1 sdb gula
4 ulas Bawang putih jika tiada boleh abaikan
1 inci Halia tua jika tiada boleh abaikan
6 sudu besar mentega @ marjerin
3 sdb Minyak masak
1 sdt Serbuk Kunyit
3 btg Serai atau 2 helai pandan tua atau abaikan shj jika tiada.👌
Cara Penyediaan :
1.Cuci @ Basuh beras, kemudian toskan.Biar ditepi
2.Masukkan 5 cwn air rebusan ayam dan beras ke dalam rice cooker.
4.Kemudian Masukkan 1/2 cawan air, masukkan ke dalam rice cooker, begitu juga mentega dan masak seperti biasa. ( on kan aje rice cooker- mode cook )
5.Apabila nasi kering gaulkan sekali sekala dan tutup semula. Biar 5 minit dan sedia untuk digunakan.



AYAM GORENG NASI AYAM
Ayam yg telah ditoskan dari air rebusan
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sdt Garam
1 sdb Serbuk kunyit
2 sudu besar madu
Cara Penyediaan :
1.Perap ayam bersama kicap, sos tiram, dan madu selama 30 minit.
2.Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.Greng dgn api yg panas.Sekadar utk ayam kelihatan garing Dan gelap shj ,Kerana ayam telah cukup Masak Setelah direbus.
* Isi Ayam tetap juicy walau digoreng

SOS Cili Nasi Ayam
3 ulas bawang putih
7 tangkai cili merah
5 biji cili padi merah/hijau ( jika suka pedas sila extrakan Cili API )
1 sdb cuka @ perahan limau nipis
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar sos cili
2 cwn air masak digunakan untuk kisar sekali dgn bahan
1/2 sdt Garam
Cara Penyediaan:
1.Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah.
2.Panaskan dalam pot , kemudian masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati.
3.Masukkan gula dan garam secukupnya. Apabila telah mendidih matikan api. Siap untuk digunakan



SOS KICAP
1/2 cawan kicap Masin
1 ulas bawang putih
1 cawan air rebusan ayam
Cara Penyediaan :
1.Dalam pot, satukan ke semua bahan , kacau mesra sehingga mendidih. Siap

SUP AYAM
Gunakan lebihan air rebusan ayam tadi , perasakan dengan garam atau perasa jika Perlu.
Masukkan daun sup dan daun bawang serta 1 sdb rempah sup Adabi.
Tambah air jika perlu.Masak sehingga mendidih.Hias bersama bawang goreng Dan hirusan daun Bawang Dan daun sup.
*Condiments Nasi Ayam,
Hirisan Tomato , mentimun atau salad ,bersama hirisan daun Bawang+ daun sup

Sila Klik KELAS MASAKAN




It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
I've been broken, yeah
I know how it feels
To be open
And then find out your love isn't real
I'm still hurting, yeah
I'm hurting inside
I'm so scared to fall in love
But if it's you then I'll try
It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
I know I'm not the best at choosing lovers
We both know my past speaks for itself
(For itself)
If you don't think that we're right for each other (Baby, no)
Then, please, don't let history repeat itself
'Cause I want you (yeah, yeah), I want you (yeah, yeah)
There's nothing else I want
'Cause I want you (yeah, yeah), I want you (yeah, yeah)
And you're the only thing I want
It's you, it's always you
If I'm ever gonna fall in love I know it's gon' be you
It's you, it's always you
Met a lot of people, but nobody feels like you
So, please, don't break my heart
Don't tear me apart
I know how it starts
Trust me, I've been broken before
Don't break me again
I am delicate
Please, don't break my heart
Trust me, I've been broken before
'Cause I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, you, you
'Cause I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, baby I want you
Baby, I want you, you, you


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign