CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 1 April 2020

#StayAtHome : RESEPI SERI MUKA CHEF OBIE - Bidadari


#StayAtHome : RESEPI SERI MUKA CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt semua, 

#StayAtHome protect your community agains COVID 19
Syukur Ke hadrat Ilahi , kite masih diberi peluang menghirup udara yang percuma , menjalani rutin harian dan mampu untuk muhasabah diri di waktu PKP ini. 


Anda tak perlu susah hati sangat kalau nak buat kuih " SERI MUKA" ni sebab..chef obie kongsikan cara yang simple..dan cun kejadiannya InsaAllah, Semoga Anda yang tercari-cari resepi Kuih tradisional ini dapat membuat dengan cantik dan sedap !
Doakan..kesihatan & kemurahan rezeki chef obie yea...kecil sahaja perkongsian ini, tapi mengharap manfaat yang berterusan kepada yang memerlukannya.
Jom kite terus ke resepi Seri Muka chef obie...
**Guna loyang 10 x 10
Lapik dgn plastik


Bahan Utama

500gm Beras Pulut Susu
900ml-1 liter Air
1 paket Santan Emma
4 sdb Minyak Kelapa Medetop
1 sdt Garam Kasar
Seiikat daun pandan

Cara Penyediaan:










































1.Masukkan dlm pot rice cooker,masuk semua bahan.tanak seperti nasi Putih,simple Tak payah Kukus pulut.ni Cara bizz.Cara chef Obie

















2.Setelah Masak ,pindahkan pulut ke Dlm loyang yg tlh dilapik dgn plastik Dan sapuan Minyak, Padatkan permukaan pulut.

Bahan Atas
















160gm Tepung Gandum
6 sdb Tepung Ubi
4 biji Telur
800ml Air kisar daun pandan ( 8 helai daun pandan tua )
2 paket Santan EMMA
180gm Gula Pasir
1 sdt Garam

Cara Penyediaan:

















1.Satukan ke semua bahan diatas dlm blender,blender sebati.Kemudian Masak dlm pot & kacau konsisten sehingga adunan memekat matikan api.( gunakan whisk ).

















2.Tuang adunan ke atas permukaan pulut dlm loyang yg telah diletak dlm pengukus yg mendidih.
3.Tutup pengukus,Kukus selama 20 minit shj.buka penutup & matikan api.





















4.Biar sejuk sebentar,sebelum dipotong..kalau and Buat masih fail..walau dah diberi resepi chef yg simple ni...chef no Komen la..mau kena berguru jugak dgn chef...okay selamat mencuba..semoga Ade happy diwajah anda Hari ini..kepada yang belum folow Chef Obie Di Facebook atau Instagram boleh Follow yea...supaya tidak terlepas posting-posting daripada chef.

Facebook : chefobie untold
Instagram : @chef_obie_official
Page Diari Kelas Chef Obie 
Page Smallplate Chef Obie


KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI
Menjadi Pilihan Para Peniaga Dan Usahawan Makanan Semenjak 2012 hingga kini.



#talam #serimukapandan
#serimuka
#resepiserimuka

#chefobie #kelasmasakanperniagaan

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign