Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 18 Julai 2016

Resepi Katering 50 pax : Resepi Nasi Kabuli Kambing

Chef dengan sukacita berkongsi resepi nasi kabuli kambing ini.
semoga nada dapat membuat dengan cantik..pastikan gunakan beras Basmathi keluaran FAIZA...

I Like...


SHARE & LIKES 



RESEPI NASI KABULI KAMBING ( 50 orang )


Bahan

5 kg Berad Basmathi ( chef obie suka menggunakan beras jenama FAIZA )
3 senduk Minyak Sapi ( ghee )
3 kg Kambing dipotong kiub
3/4 cawan Serbuk ketumbar
3/4 cawan Serbuk Jintan Manis
10 kuntum Bunga Lawang
3 batang Kulit Kayu Manis
10 sudu besar Lada Hitam kisar
1 liter Susu Segar
Air Secukupnya ( nisbah 1 beras : 1 1/2 air )
Gula Dan Garam Sebagai Perasa
15 helai Daun Limau Purut
Daun Selasih Segar
Kismis emas 1 cawan

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak sapi bersama sedikit marjerin,Tumiskan semua rempah ratus hingga wangi.

2.Masukkan Kambing dan lada hitam masak hingga empuk.( boleh tambah 2 cawan air ).lebih kurang 30 minit masukkan susu.

3.Perasakan dengan garam dan gula.

4.Tuangkan bahan tumisan kambing ke dalam periuk nasi berisi beras basmathi bersama air secukupnya.

5.Gaulkan mesra bersama daun limau purut.

6.Masak seperti nasi biasa

7.Apabila telah masak gemburkan nasi perlahan lahan dan masukkan kismis dan daun selasih segar .tutup dgn penutup periuk sebentar 5 minit. Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba.




Boleh follow & LIKES chef obie di 
IG : chef_obie_official
Page: smallplate by chef obie



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign