CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Jumaat, 1 Mei 2020

#StayAtHome RESEPI KUAH SATAY KACANG - CHEF OBIE

#StayAtHome
RESEPI KUAH SATAY KACANG - CHEF OBIE
*** sesuai utk mereka yg alergik seafood .
Nikmat makan bersama ketupat Nasi,lemang,ketupat palas,Nasi impit daun pisang ,mahupun Nasi impit Segera Dan sesuai sangat makan bersama aneka satay.

Bahan Utk Kacang Tanah


500 gm Kacang Shantong atau Kacang Tanah Gred A
500 gm Kacang Tanah Biasa
1/2 cawan Minyak Masak SAJI
Cara Penyediaan



1.Panaskan Minyak ,gorengkan campuran kacang tanah sehingga Masak. Ketepikan .
( Kisarkan bersama 2 liter Air )

Bahan Tumis Darat

1 cawan Minyak Masak
4 biji Bawang Merah kisar
1 ukas Bawang Putih Kisar
1 inci Halia Tua Kisar
1 inci Lengkuas kisar
1 inci Kunyit Hidup
5 btg Cili Kering ( Rendam/ Rebus ) kisar jika anda ingin pedas sila lebihkan cili kering.
1 btg Serai diketuk
2 sdb Garam Bukit

Cara Penyediaan



1.Panaskan Minyak , masukkan Serai Dan bahan kisar yg lain,tumis sehingga pecah Minyak, Masukkan garam.kacau sebentar Dan matikan API.

Cara Memasak Kuah Kacang Sedap Chef Obie :

Bahan - 

1 keping Asam Gelugor
2 cawan Gula Pasir ** Anda boleh kurangkan
2 cawan Gula Merah
2 sdb Serbuk Stok Ayam



1.Masukkan kacang tanah dikisar dan lengkuas 1 inci yg telah diketuk dgn air ke Dalam pot yg besar, didihkan.Kacau kuah dgn konsisten ,perlahan lahan yg calling Utama di bahagian tengah pot Perlu dikacau dahulu.Bagi mengelakkan hangit.


2.Masukkan tumisan Darat ke Dalam kuah.Kacau perlahan Dan biarkan ia Mendidih lagi.( Sebaiknya penggunnaan API sederhana Dan kecil sahaja.




3.Apabila Mendidih ,boleh masukkan 2 sdb Kicap Pekat , Gula Pasir ,gula Merah dan sekeping asam gelugor.



6.Kacau perlahan sehingga memekat Dan Mendidih.Siap untuk dihidang Kan.Semoga sedikit perkongsian mudah ini,dapat membantu anda yg newbie Kat Dapur ,mahupun dah otai didapur.

Sekiranya Anda inginkan Resepi Yang Standard Untuk Perniagaan SATAY & SATAY FROZEN BOLEH IKUTI KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI 2020. Juga lebih 40 Pilihan Jenis Kelas yang menjadi Pilihan Peniaga Dan Ushawan Makanan Semenjak 2012 hingga kini.




Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan 

Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,

Whatsapp 


Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk 



Jom boleh juga mencuba memasak Nasi Paella Sepanyol Chef Obie

TQ @ Ampang, Kuala Lumpur

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign