CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 1 Ogos 2013

Al Fatihah - Hilangnya Seorang Sahabat Yang Dikasihi



Assalammualaikum wbt,
Dipagi yang serba serbi tenangnya..chef obie sekarang berada di pasir gudang bersama sahabat-sahabat disini.Ketika ini bersama sahabat - Aden & pasangannya Yaya...

Semalam chef obie dikejutkan dengan berita kematian seorang sahabat baik yang dikasihi, telah pergi menghadap Ilahi pada usia 33 tahun , 19 Ogos 2014 bersamaan 23 Syawal 1435H.Di kebumikan ditanah perkuburan Islam Masai. Meninggal dunia ketika perjalanan ke hospital.Allah lebih menyayangi dirinya.

 Sahabat seorang yang periang mudah berkawan dan prihatin dalam hubungan persahabatan, menjaga kebajikan kedua ibu bapanya, jujur bekerja,tidak merungut dan tidak mudah berkecil hati dalam menjaga hati sahabatnya, suka meluangkan masa untuk bersama sahabat-sahabatnya walau masa yang agak terhad...chef bersama sahabat-sahabat yang lain berasa sangat kehilangan  "pojie" atau nama sebenar Allahyarham Fauzi Solichin Bin Sumardi.
Kami sahabatnya termasuk chef obie, Eliza , Aden ,cikgu Masz & Farahazlin juga teman-teman SMKDPT Masai yang lain Mendoakan kesejahteraan Allahyarham Fauzi Solichin semoga rohnya dicucuri Rahamat Dan Ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman juga mendapat syurga Allah InsyaAlah Amin.


*Mohon Anda Yang Menghargai dan melayan blog chef obie dengan rela hati mengirimkan Al Fatihah kepada roh Allahyarham Fauzi Solichin Bin Sumardi dan Allahyarham Alif @ Hidhir Bin Jamil ( adik chef obie )

AL FATIHAH...... 


Kenangan Allahyarham ketika membantu chef obie di Uitm Shah Alam.


Terima Kasih Semua.....




 Resepi Tat Nanas Landak 


Bahan

2 cawan Tepung Gandum
½ cawan Serbuk Nestum
3 sudu besar Tepung Kastard
2 sudu besar Tepung Susu
225 gm Marjerin / Mentega
1 sudu besar Minyak Sapi
1 biji Telur Kuning ( Gred B )
1 sudu besar Gula
Esen Vanilla

Bahan Inti :
3 biji Nanas Muda
6 ulas Nangka Madu ( dikisar )
Sedikit bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun pandan

Cara Membuat Inti :
1.Parut Nanas Tapi janagan dibuang airnya.Masak bersama nangka muda dan semua bahan seperti daun pandan.
2.Kacau supaya tidak hangus, setelah nanas pekat dan kering masukkan gula, bunga cengkih,kulit kayu manis dan kacau sehingga likat.Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat :

1.Pukul marjerin,miyak sapi ,tepung susu dan gula hingga sebati.

2.Kemudian masukkan telur , pukul sederhana.Uli menggunakan tangan , masukkan tepung gandumm yang telah diayak,serbuk nestum dan gaul hingga doh lembut.

3.Doh dibentuk bebola dan diisi dengan jam nangka dan dibentuk landak dengan menggunakan gunting.Letakkan dalam dulang pembakar.Bakar pada suhu 160’c selama 20 minit


Assalammualaikum wbt, diam tak diam.. dah nak masuk bulan Ramadhan ,bulan yang yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam seluruh dunia, bulan memperbanyakkan segala amalan dan bulan untuk umat Islam menjalani ibadah puasa, InsyaAllah semoga dibulan mulia itu nanti segala amalan kite diberkati dan lebih baik dari bulan sebelumnya. Amin...

Hari ini dikesempatan ini, chef obie dengan rase syukur atas limpah kurnianNYA
 dengan kesihatan yang baik, rezeki dan kasih sayang dariNYA dapatlah bie berkongsi sedikit ilmu masakan... iaitu Resepi Tat Nanas Landak. Pasti anda dah lihatkan resepinya, sukacita sekiranya dapatlah digunakan sebagai rujukan untuk membuat tat nanas biasa mahupun gulung.. asas doh adalah sama yea, sama seperti resepi tat diatas, hanya untuk membuat jam nanas sahaja lain.


ebook masakan chef obie 2014 & 2015

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit




Hottest!

Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 


P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM30.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM30.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM30.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM30.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM30.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM30.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.



Terima Kasih

Komen
1 Komen

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Because the admin of this website is working, no doubt very soon it
will be well-known, due to its feature contents.


Have a look at my site; roof windows Cape Town - sunnyskylights.co.za,

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign