Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 14 Mei 2015

Resepi Rendang Ayam Kampung Popular & ketuk ketuk Ramadhan

gambar courtesy google

Resepi Rendang Ayam Kampung Popular

Ayam Kampung - 1 ekor dipotong 16
Santan Cair 1/2 liter 
Santan pekat 1/2 liter - 700 ml
Air 1/2 liter
Kerisik 3/4 cawan
Serai 7 batang dipotong halus *
Halia 1 inci *
Lengkuas 1 inci *
Daun Kunyit- 2 helai dihicik halus ( dah nak masak baru letak )
Buah Keras - 2 biji *
kayu manis- 1 batang
Jintan Manis /Jintan Putih/lada hitam - 1 sudu kecil - semua ditumbuk
Bawang Kecil - 1 cwn *
Bawang Putih 3 ulas *
Garam secukup rasa
Cili Kering dikisar setengah cawan*
Air Asam Jawa 1/2 cawan

Cara membuat / cara memasak : 

 Panaskan minyak - 1/2 cawan

Tumis bahan bahan kisar, kayu maniis, jintan2, cili kering dikisar ( chef obie tak galakkan anda gunakan cili boh ). Tumis hingga sebati.
Masukkan 1/2 liter air  . Kacau sebati hingga mendidih.

 Kemudian  santan cair 1/2 liter,kacau seketika dan biarkan mereneh.

Masukkan 1/2 liter santan pekat . Gaul sebati. Masukkan garam. Tutup Periuk jika ada penutup periuk. Biarkan lebih kurang 20 minit dengan api sederhana @ kecil,Anda kacau lagi.( Perlu diingat ayam pencen agak keras lagi lama masa memasak diambil dengan api yang kecil @sederhana akan melembutkan / empukkan ayam pencen, anda boleh tambahkan lagi air 1/2 liter dan biarkan ia mereneh lagi sekurangnya 40 minit.Pastikan setiap 10 minit anda lihat & kacau )
  
Apabila ayam sudah kelihatan empuk masukkan kerisik . Gaul sebati & rata . Boleh tambah gula 1 sudu besar.

Masukkan air asam jawa dan kacau sekali sekala.

Teruskan memasak hingga empuk dan mesra semua bahan masakan.ambil masa lebih kurang 1/2 jam lagi. Ianya bergantung kepada ayam pencen juga, jika dagingnya berisi walau dah tue..heee jawabnya lama lagilah masaknya.Mereka yang mempunyai tahap kesabaran yang tinggi macam german football player memang patut masak rendang ayam pencen ni!

* Sentiasa kacau rendang pastikan jangan lah sampai terhangit...mmmm ada kata orang hangit rendang ayam pencen ni wangi .... marbeles kate jiran sebelah rumah kalau terbau!

bila dah agak dah nak masak rendang yang dikacau tu, masukkanlah daun kunyit yang telah diricik.Biar 5 minit tutup api.

Selamat Mencuba & Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin..





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign