CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 20 Januari 2017

Resepi Nasi Goreng Tom Yam Popular

NASI GORENG TOM YAM POPULAR

Bahan Utama :
2 Cawan Mangkuk Nasi Putih telah disejukkan.
7 ekor udang saiz sederhana – buang kulit
4 ekor sotong sederhana – potong bulat2
1/2 biji bawang besar atau 3-4 ulas bawang merah- dimayang
5 biji cili padi – diketuk 
4 ulas bawang putih- cincang halus
1 batang serai – potong kecil @ mayang
2 helai daun limau purut 
Sayuran mengikut keperluan anda
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pes tom yam
sedikit minyak ikan thai @ sotong , gula , garam & lada sulah




Cara Penyediaan :
-Gunakan api yang kuat -Tumis bawang , cili & serai & kacau sebentar, masukkan sos tiram, cili , pes tom yam kacau mesra dalam kuali .
-Masukkan udang & sotong & kacau sampai udang & sotong masak pastikan ade bau hangit sedikit , 
-Bila sotong & Udang masak, masukkan sayuran & kemudian nasi.Kuat kan api lagi sedikit & kacau nasi hingga sebati , pastikan pantas dan kemas ketika menggoreng nasi ini ! tambah perasa & sos ikan
-Perlahankan sedikit api & masukkan daun limau purut dan kacau-kacau lagi supaya Nasik masak dengan cantik dan sedikit kegaringan.

Jika suka - Hiaskan dengan  daun ketumbar & bawang goreng  dihiris halus ketika menghidang




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign