Halaman
- Laman utama
- KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2024
- KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA KERAJAAN DAN SWASTA 2023 / 24
- ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI
- TEMPAHAN KEK & PETITS
- RESEPI KUIH TRADISIONAL
- RESEPI KEK & PASTRY
- RESEPI MASAKAN
- RESEPI REMPAH RATUS
- MEDIA
- SYARIKAT MGJ CONSULTANCY & MGJ SERVICES
- MALAYSIA HOT PROPERTIES 2023
- SKY CHEF CATERING KL Buffet & Tapau 2023
- TEMPAHAN TART NENAS LEJEN
- Bazaar Chef Obie
CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY
CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
HUBUNGI MGJ CONSULTANCY
017 2260719
017 2260719
017 2260719
email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com
obieber
Rabu, 5 Disember 2012
Resepi Tum Tim Grob atau Red Ruby
Obie kali ni nak berkongsi resepi, manisan dari negara thailand...sawadikap...!
Pasti anda pernah makan manisan thai ni.. ,
Resepinya..
Tum Tim Grob atau Red Ruby
bahannya.
500 gm sengkuang cina.
1 cawan santan
garam
tepung ubi
pewarna merah
air gula atau sirap rose
Cara-caranya
1.sengkuang cina potong dadu , rendam dalam air yang telah dicampur sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan.
2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini.
3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...kemudian apa lagi masukkan dalam mangkuk dan dah boleh dihidangkan bersama santan.masukkan air gula ikut rasa manis masing-masing.
selalunya santan tu masukkan sedikit garam dan dihiaskan dgn hirisan nangka.sedap tau.. Selamat mencuba
Terima Kasih
0 Komen