CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 5 Disember 2012

Resepi Tum Tim Grob atau Red Ruby

Obie kali ni nak berkongsi resepi, manisan dari negara thailand...sawadikap...! Pasti anda pernah makan manisan thai ni.. ,
Resepinya.. Tum Tim Grob atau Red Ruby bahannya. 500 gm sengkuang cina. 1 cawan santan garam tepung ubi pewarna merah air gula atau sirap rose Cara-caranya 1.sengkuang cina potong dadu , rendam dalam air yang telah dicampur sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan. 2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini. 3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...kemudian apa lagi masukkan dalam mangkuk dan dah boleh dihidangkan bersama santan.masukkan air gula ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan sedikit garam dan dihiaskan dgn hirisan nangka.sedap tau.. Selamat mencuba

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign