cHeF gUnAwAn HaJi JaMiL a.k.a oBiE wAn

Malaysian Food Stylist, Penulis Buku "Cupcake 3D" Pemilik MGJ Consultancy & Services (002098284-T)- Masakan Asia ,Timur Tengah , Barat ,Eurisian , Healthy Food, Pastry, Bakery Kelas Memasak Demonstrasi Memasak TV , Majlis Korporat , Kelab , Persatuan Dan Sebagainya Penasihat Makanan & Pemakanan ,Penasihat Bakal Usahawan juga sebagai Juri Masakan dan Fasilitator

Jumaat, 5 Julai 2013

WTF : Makan Lipas Dengan Red Velvet !



Rasanye korang biase dengar "makan Lipas ?"
ade pernah dengar..ade Tak biase kan.. tapi sekarang ni bukan suatu yang pelik..
bile lipas ni.. di upgradekan kepada sebiji kek..
ape pun bukan kek ini dibuat menggunakan bahan
utamanye lipas.... bahan utamanya adalah kek red velvet!
Kek red velvet atau kek baldu merah... yang korang suke makan tu..
tapi telah diubah dari segi rupenye..
Bie sebagai 'Cake Stylist' telah mereka kek red velvet
kepade kek red velvet lipas!
lipas..lipas.. tidak!. mungkin korang tak nak makan, tapi bile korang tahu..
yang lipas ni adalah red velvet...pasti korang nak merase kan..
ianya lebih istimewa apabila dinikmati bersama insan tersayang ataupun teman-teman..

ape pun Bie biase menerima tempahan kek lipas ni,
kebanyakan adalah daripada pelanggan-pelanggan
yang berpuas hati dengan rekabentuk kek daripda bie
sebelum ni...

Jom layan pic candid !


Rase-rasenye korang kalau diberi pilihan, nak makan bahagian mane?
sesungut?kaki?kepale?...


ape pun terima kasih bie ucapkan...kerana
melayan pic-pic ni...

enjoy!


..............................................




Pakej Harga RM6


Menu A
( Pilih Salah Satu )

Nasi Ayam + Sayur + Sos Istimewa

Nasi Goreng Yong Chow ( Cina ) + Ayam Goreng

Nasi Lemak + Ayam Goreng / Ayam Masak Merah / Rendang Ayam / Ayam Masak Kicap + Telur Rebus

Nasi Kerabu + Ayam goreng

Nasi Kukus + Ayam Goreng Berempah + Mentimum + Kuah Kari + Sambal belacan

Atau @

Menu B
( Pilih Salah Satu )

Nasi Hujan Panas

Nasi Kukus

Nasi Tomato

Nasi Kabuli

Nasi Arab Mandy

Nasi Adas

Nasi Khafta

Nasi Planta

Nasi Minyak

Nasi Jagung

Nasi Buryani ( Nasi Buryani sahaja perlu tambahan RM1.00 )

+ bercampur

Lauk Pauk
( Pilih Salah Satu )

Ayam Masak Merah

Ayam Masak Hijau Berempah

Ayam Rendang

Ayam Masak Kicap

Ayam Masak Kuzi

Ayam Kurma Berkentang

Ayam sweet Sour

Ayam 3 Rasa

Ayam Masak Lemak Cili api

Ayam Kari Baba Nyonya

Ayam Buryani

Ayam Goreng Berempah

Ayam Masak Ungkep Jawa

Ayam Masak Berempah Palembang

Ayam Masak Halia Hakka Style

Ayam Masak Berlada

Asam Pedas Ayam

Ayam Masak Kari Penang

Add On Menu

Pappadom RM1

Dalcha Sayur RM2

Pappadom + Dalcha Sayur + Jelataah Mentah/ Acar Rampai RM3

Nasi Buryani / Nasi Bukhari RM1

Satay Ayam / Daging RM0.80 pc



..........................................................




Obie ingin berkongsi resepi lontong...dan sayur masak lodeh...


Resepi Sayur Masak lodeh

100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar/blender
2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia

1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

Cara penyediaan

- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil
.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.

Cara penyediaan

- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.
- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..
Selamat mencuba...

2 ulasan:

  1. sy dh try dh sayur lodeh ni...sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih kerana mencube resepi lodeh ni...

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... https://www.youtube.com/watch?v=CUCR_XgxZyI